Kakav šminker

Mercedes predstavio X-klasu, svoj prvi pick up

AutoMoto / Flash | 26. 10. 2016. u 06:43 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Porschea na dizelsko gorivo, Bentleyevog SUV-a ili Land Roverovog kabrioleta više nas ništa ne može iznenaditi pa tako ni činjenica da Mercedes doista sprema pick up vozilo. I eto ga - upoznajte konceptnu X-klasu.

Najava za prvi radnički Mercedes (barem prema namjeni) je pred vašim očima. Nijemci su sinoć u Stockholmu svečano predstavili koncept buduće X-klase koja će svoje mjesto tražiti u segmentu pick upova. I to u vrlo skoroj budućnosti. A, kako će tržište prihvatiti nobl amblem, dakle trokraku srebrnu zvijezdu na jednom radnom vozilu možda i nije tolika enigma kako se čini na prvu, piše Jutarnji.hr.

Jer, američko tržište, iznimno važno za Mercedes (ne treba zaboraviti da Mercedes baš tamo iz godine u godinu postavlja prodajne rekorde sa svojim SUV-ovima) sigurno će predstavljati plodno tlo za jedan ovakav model.



Usto, osim pravih radnih teretnjaka s kabinom te teretnim prostorom iza, preko bare sjajno prolaze kako radni tako i „lifestyle“ pick upovi, a u ponudi ih već imaju svi važniji igrači: Cadillac, Ford, Chevrolet, Nissan, Toyota... Tu su i golema tržišta poput ruskog, tržišta Južne Amerike, Bliskog istoka pa i Europe koja bi sve redom mogla lijepo ugostiti prvi pick up iz Stuttgarta.

Na premijeri su Nijemci, zanimljivo, predstavili X-klasu Concept odmah u dvije izvedbe i to potpuno različitog karaktera. Jedna je pustolovna i totalno macho off-roaderska dok druga nudi šminkerskiji, rekli bismo premium nastup začinjen dobrom dozom sportskih detalja. Prva vozi sa većim lukovima blatobrana i golemim kotačima s terenskim gumama i visoko je odignuta od tla, dok druga stoji na naplacima od 22 cola, s branicima izvedenim poput onih na AMG modelima i luksuzno uređenom kabinom. „Sa X-klasom smo zatvorili jednu od posljednjih praznina u našoj ponudi, a pick up segment jedan je od trenutno rastućih u svijetu“ - izjavio je šef Mercedesa Dieter Zetsche na premijeri u glavnom gradu Švedske.





Početni model nudit će se sa stražnjim pogonom i kao opcijom uključivim pogonom na sve kotače, dok će se u motornoj ponudi prema prvim najavama naći četiri benzinska i dizelska motora. Poznato je tako i da će 4x4 izvedba s V6 motorom biti u stanju ponijeti 1,1 tonu i povući prikolicu mase do 3,5 tona.

Po pitanju izgleda jasno je da će serijska izvedba biti izgledom ponešto prizemljenija od prikazanog koncepta, ali će sad već tipični detalji poput prednje maske i svjetala koje dijeli kompletna Mercedes gama biti implementirani kod serijskog modela. Voljeli bismo i da neuobičajeni svjetlosni potpis straga zaživi i kod serijskog modela. Što se pak tiče same forme, prepoznajemo u ovom konceptu darovatelja platforme Nissan Navaru (slijedom već dobro uhodane suradnje Mercedesa i alijanse Renault/Nissan) no u Mercedesu kažu kako će X-klasa biti bitno unaprijeđena u odnosu na japanskog brata s McPhersonom sprijeda i multilinkom straga i dostupan sa skraćenim prijenosom i blokadom diferencijala.





U unutrašnjosti sve djeluje vrlo originalno i oku ugodno s prepoznatljivim otvorima ventilacije, sportski oblikovanim upravljačem i središnji zaslonom infotainmenta kombinirano s robusnom formom kokpita. Prema najavama serijski će se Mercedes X-klase na tržištu pojaviti krajem 2017. godine, a silazit će sa Nissanovih traka u Barceloni (Španjolska) i Cordobi (Argentina).

Kopirati
Drag cursor here to close