Gospodarska komora

Mostarske tvrtke daju doprinos u razvoju automobilske industrije

AutoMoto / Flash | 20. 07. 2017. u 18:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupacija automobilske industrije Gospodarske komore FBiH prezentirala je, na sjednici u Sarajevu, dosadašnje aktivnosti i rezultate. Gospodarska društva predstavila su svoje aktivnosti na novim projektima i ukazala na značaj i potencijale automobilske industrije.

Na dnevnom redu sjednice bile su i aktivnosti u sklopu projekta „Razvoj automobilske industrije FBiH“, koji je Grupacija inicirala, a odobrila Vlada FBiH.

Rukovodstvo Grupacije automobilske industrije zahvalilo je Vladi Federacije BiH za shvaćanje značaja tog projekta, sufinanciranje projekta, kao i za podršku koju pružaju kompanijama automobilske industrije, naglašavajući da se radi o početnim koracima, te da se podrška Vlade FBiH očekuje i u budućnosti.

Cilj projekta "Razvoj automobilske industrije FBiH" je unapređenje sektora automobilske industrije kroz sustavno podizanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

Jedan od značajnijih benefita koje će Projekt polučiti je osiguranje kontinuirane prisutnosti u tvornicama koje se bave proizvodnjom automobila i dijelova u Njemačkoj. To bi u konačnici trebalo rezultirati novim poslovima i razvojnim projektima u bh. kompanijama.

Oslanjajući se na koncept Projekta i Odluku Vlade FBiH, Grupacija automobilske industrije donijela je odluku o formiranju projektne organizacije "Razvojni ured G FBiH", u okviru Grupacije automobilske industrije.

Zadatak Razvojnog ureda je podrška bh. kompanijama automobilske industrije i rad na stvaranju uvjeta za osvajanje složenijih automobilskih komponenti i komponenti elektroautomobila.

U suradnji s Grupacijom radit će se, kako se navodi, i na razvoju novih proizvoda i davanju stručne podrške investitorima prilikom izrade investicijskih projekata.

Predsjednik Grupacije automobilske industrije Amir Ćoralić (Bekto Precisa d.o.o. Goražde) istakuo je da je formiranje Grupacije važno za tu branšu i da je zahvaljujući projektu „Razvoj automobilske industrije“ kompanija Bekto Precisa iz Goražda dodatno iskoračila u pravcu razvoja i izradi složenijih proizvoda.

I značajan broj drugih kompanija poput Pobjede iz Tešnja, Saraj Komerca iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Zinkteknika iz Mostara, Veritasa iz Sarajeva, TMD Groupa iz Gradačca, Strojala iz Sarajeva postižu zavidne rezultate u poslovanju.

Potpredsjednica Grupacije automobilske industrije Snježana Dropuljić (Aluminj d.d. Mostar) kaže da ta kompanija intenzivno radi da bi, osim proizvodnje aluminija, osigurala i proizvodnju proizvoda višeg stupnja prerade.

''Imajući u vidu da Aluminij ima veliki potencijal kad se radi o proizvodnji proizvoda od aluminija, posebno dijelova za elektroautomobil, iznimno važnim smatramo rad Grupacije na povezivanju kako domaćih tvrtki tako i na povezivanju s tvrtkama iz inozemstva'', kazala je.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić komentirao je Odluku Vlade FBiH o sufinanciranju Projekta i ukazao na značaj Komore kao institucije koja zastupa interese gospodarstva.

Kazao je da je, kroz posjete i analizu kompanija, prepoznat potencijal u tom sektoru te da će Projekt rezultirati novim poslovima i radnim mjestima kao i većim brojem firmi koje će se baviti automobilskom industrijom.

Sjednici Grupacije automobilske industrije Gospodarske komore FBiH osim predsjednika i potpredsjednice Grupacije prisustvovali su potpredsjednik Gospodarske komore FBiH, predstavnici firmi članica Grupacije i tajnik priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close