Savjeti za vozače

Naučite kako najbolje iskoristiti klima uređaj u automobilu

AutoMoto / Flash | 22. 06. 2017. u 07:48 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetne vrućine donose i neke probleme, a jedan od njih je i zagrijana unutrašnjost automobila uslijed visokih temperatura. Kako pravilno koristiti klima-uređaj u vašem automobilu, pitanje je koje rijetko postavljamo, a efikasno korištenje klima-uređaja uvelike će pridonijeti uštedi goriva, ali i ugodniju vožnju za sve putnike u automobilu.

Ohladiti vozilo nakon što je odstajalo na suncu i nije neki problem. Dva poteza i već osjećamo uragan hladnog zraka koji stvara mikro-polarnu klimu. No tako ohlađen zrak nikako nije zdrav jer će razlika u temperaturi vanjskog i unutrašnjeg zraka biti prevelika u prekratkom vremenskom razmaku. Stoga postoji nekoliko načina koji će ublažiti ovaj temperaturni šok, a kombinacijom navedenih metoda, vaša vožnja i boravak u automobilu biti će mnogo ugodniji, piše Dnevnik.hr.

Otvoren prozor ili uključen klima-uređaj?

Pri manjim brzinama, u gradskoj vožnji, ekonomičnije je voziti s otvorenim prozorom. No krenete li na bržu cestu, ekonomičnije je voziti s uključenim klima-uređajem, jer otvoreni prozor povećava otpor kretanju, a time i potrošnju goriva. Savjeti za vozače:

1. Zaštitite automobil od sunca

Pokušajte pronaći mjesto u hladu prilikom parkiranja vašeg vozila. Mnogo ugodnija temperatura dočekati će vas u automobilu, što je definitivno imperativ kako temperaturna razlika ne bi bila prevelika. Također koristite zaštitu od sunca, npr. aluminijsku ili sličnu foliju svjetlijih boja na unutrašnjem dijelu vjetrobranskog stakla. Na taj način automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima-uređaj dakako brže će i lakše rashladiti unutrašnjost vašeg auta.

2. Redovito održavajte klima-uređaj

Kako bi vaš klima-uređaj u automobilu bio ispravan, prije svega potrebno ga je redovito održavati. Podrazumijeva se redovita kontrola i čišćenje sustava,zamjena filtera te provjera količine plina. Ispravan klima-uređaj preduvjet je za efikasno korištenje.

3. Uključite klima-uređaj

– Nakon što ste pokrenuli motor, uključite klima uređaj.

– Otvorite prozore

– Postavite uvlačenje vanjskog zraka

– Temperaturu podesite na minimum

– Postavite okretaje ventilatora na najveću brzinu

Na taj način ćete ispuhati vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja, a ujedno je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila.

4. Tijekom vožnje

– Zatvorite prozore

– Smanjite brzinu okretaja ventilatora

– Postavite recirkulaciju zraka, klima-uređaj bolje hladi djelomično rashlađen zrak, nego onaj vrući, vanjski. No pripazite jer zrak koji ulazi izvana unosi kisik u kabinu i regulira vlažnost zraka, stoga recirkulacija nije potrebna duže od 10-ak minuta u kontinuitetu

– Postavite odgovarajuću temperaturu, temperatura u automobilu ne bi trebala biti mnogo niža od vanjske

– Usmjerite zrak tako da vam bude ugodno, možda je najbolje da namjestite hladan zrak u vjetrobransko staklo i noge, čime ćete izbjeći izravan udar hladnog zraka u lice, što nikako nije dobro

5. Završetak vožnje

Nekoliko minuta prije završetka vožnje isključite klima uređaj, ali ostavite uključenu ventilaciju.

Zašto?

Klima-uređaj proizvodi mnogo vlage i iznimno je pogodno mjesto za stvaranje bakterija, a one mogu izazvati neugodne mirise i bespotrebno narušiti vaše zdravlje. Ako isključite klima-uređaj, a ostavite uključenu ventilaciju, vlažna mjesta klima-uređaja će se isušiti i na taj način smanjiti mogućnost nastanka bakterija.
Povećati ćete temperaturu u automobilu pa ćete se pripremiti za temperaturnu razliku prilikom izlaska iz kabine. Temperaturni šok svakako valja izbjeći, kako ne bi riskirali vlastito i zdravlje ostalih putnika.

Kopirati
Drag cursor here to close