Kina

Svjež zrak na Volvo štandu sajma automobila u Pekingu

AutoMoto / Testovi | 21. 04. 2014. u 19:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za milijune kupaca u Kini, odabir novog automobila ne ovisi samo o brendu, modelu, vrsti motora, kvaliteti enterijera i količini prtljažnog prostora, već i o kvaliteti zraka unutar automobila.

Zagađenost kineskih gradova rapidno je porasla, a istovremeno se zbog ogromnih prometnih gužvi mnogo vremena provodi u automobilu. To dovodi u pitanje zdravlje svih putnika u automobilu, a naročito su osjetljiva djeca i starije osobe.

Zbog svega navedenog, Volvu je kvaliteta zraka postala prioritet. Dva desetljeća istraživanja i tehnološkog razvoja stavili su Volvo u vodeću poziciju na polju kvalitete zraka unutar automobila. Prema neovisnoj analizi kineske asocijacije potrošača iz 2012. godine, Volvo S60 je pobijedio druga 43 automobila i postao najčišći automobil na kineskom tržištu.

Kako bi potencijalnim kupcima ponudio šansu da osobno iskuse čistoću zraka u svojim automobilima, Volvo je u suradnji sa švedskom kompanijom Blueair, specijaliziranoj za tehnologiju pročišćavanja zraka, na svom štandu u sklopu sajma automobila u Pekingu ponudio iskustvo užitka u čistom zraku.

Volvo salon u okviru štanda, opremljen je sa četiri Blueair 503 jedinice, koje pročišćavaju zrak od neželjenih mirisa i nevidljivih zagađivača, kao što su prašina i dim, te tako posjetiteljima salona nude ugođaj vožnje u Volvo automobilu.

Zagađenje od strane prometa, industrije i domaćinstava u gusto naseljenim urbanim zonama, šteti kvaliteti zraka i dovodi do velikih zdravstvenih problema. Vozači i suputnici su naročito izloženi zagađenom zraku, zbog blizine drugih automobila, kao najvećih zagađivača, odnosno zbog činjenice da taj maksimalno zagađen zrak ulazi direktno u automobil kroz ventilacijske otvore.

Međutim i polen i prašina su također rastući problemi u mnogim društvima, a broj ljudi koji pate od alergija u stalnom je porastu. Danas gotovo polovica populacije zapadnih zemalja pati od neke vrste alergije. Na kraju i uzrok nezdravog zraka u automobilu, može biti unutar samog automobila. Pri tome se misli na materijale unutar automobila koji emitiraju štetne mirise, a koji mogu dovesti do iritacije respiratornog trakta.

- U Volvo smo razvili ideju koju zovemo „Čisti odjeljak“, a koja podrazumijeva želju Volva za maksimalno čistim zrakom unutar automobila, kroz kvalitetu ulazećeg zraka, ali i smanjenu emisiju materijala korištenih u izradi enterijera - tvrdi Peter Mertens.

Zrak koji ulazi u automobil kontroliše i čisti sustav IAQS (Interior Air Quality System), koji se bazira na senzorima i softveru koji kontrolira proces prečišćavanja putem višestrukog filtera. Ovaj filter čestica i polena, kombiniran sa filterom sa aktivnim ugljenom, smanjuje koncentraciju ulaznih čestica (prašina, polen, dizelska čađa) i supstanci (azotni dioksid, ugljikovodici i ozon). Sustav je sposoban prepoznati i područja sa većim zagađenjem, kao što su tuneli, te po potrebi zatvoriti dovod zraka.

Drugi dio „čistog odjeljka“ je eliminacija štetnih enterijernih emisija od materijala korištenih unutar automobila. Zbog toga se Volvo prilikom izrade enterijera, već duže vrijeme fokusira na ekološki prihvatljive materijale.

Volvo ne samo da želi zaštititi svoje vozače, već poduzima i odgovornost za društvo i okruženje. Volvo katalitički konverter sa elektronskom Lamba sondom, inovacija iz 1976. godine, i danas je još uvijek najvažnija tehnologija u borbi sa smanjenjem štetnih emisija. Moderne Volvo solucije smajuju više od 95 posto emisija ugljen monoksida, ugljikovodika i azotnih dioksida.

Kopirati
Drag cursor here to close