Livnica

15. dan: Vlada ne može pomoći štrajkačima glađu

Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2016. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić pozvao je danas radnike Livnice čelika Tuzla, koji štrajkaju glađu već 15. dan, da odustanu od štrajka, rekavši da se štrajkom ne može riješiti njihov problem, jer iako postoji želja, nema zakonske mogućnosti za to.

''U ovom trenutku Vlada nema zakonskog osnova da riješi probleme'', rekao je Gutić u izjavi novinarima u Tuzli, ocijenivši da je ključ rješenja u otvaranju stečajnog postupka u "Bosnia Valvesu", kroz koji će se rješavati radnopravni status radnika.

Gutić pojašnjava da je nakon privatizacije Livnice čelika, osnovana firma "Bosnia Valves" 2005. godine, koja je od dana formiranja privatno poduzeće, na koje su prebačeni radnici Livnice.

Ističe kako je od stečajnog upravnika zatraženo da što prije pokrene postupak u "Bosnia Valvesu", "kako bi se radnici što prije prebacili na biro za zapošljavanje te koristili svoja prava".

Na pitanje o mogućnostima isplate jednokratne pomoći radnicima koji štrajkaju glađu, ministar financija TK-a Jakub Suljkanović je ustvrdio da Vlada nema zakonskog uporišta da isplaćuje plaće i jednokratne pomoći, jer je riječ o radnicima privatne kompanije.

Dodaje da trenutno ima oko 100 firmi u stečaju te da bi tako "svi radnici mogli na to polagati pravo".

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović kazao je kako se radne knjižice radnika nalaze u Livnici čelika Tuzla u stečaju, najavivši da je na njegovu inicijativu 12. veljače zakazano predstečajno ročište za firmu "Bosnia Valves".

Naime, već 15. dan 18 radnika Livnice čelika Tuzla štrajkaju glađu i zahtijevaju da se riješi njihov radnopravno status i isplati jedna plaća.

Jedan od radnika Livnice Zijad Pirić je u današnjem obraćanju medijima potvrdio da je zdravstveno stanje većine radnika alarmantno.

''Od danas smo prekinuli apstinenciju od lijekova i napitaka, sve ostalo što je objavljeno u petak ostaje na snazi. Ostajemo blokirani ovdje bez traženja medicinske njege i intervencije bilo koje vrste'', poručio je Pirić.

Kopirati
Drag cursor here to close