bespotrebno odugovlačenje

Agencija: Zakon nije prepreka za isplatu stare devizne štednje

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2016. u 15:29 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o zaštiti osobnih podataka nije prepreka za isplatu potraživanja po osnovu stare devizne štednje, priopćila je Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH povodom pisanja u medijima da 'Zakon o zaštiti osobnih podataka koči isplatu stare štednje'.

''Agencija se u više navrata bavila pitanjem prijenosa osobnih podataka građana koji imaju potraživanja po osnovu stare devizne štednje, i to davanjem mišljenja Federalnom ministarstvu financija, kao i u posebno provedenom postupku po prijavi Udruženja za zaštitu deviznih štediša. U navedenim postupcima, cijeneći sve relevantne činjenice s aspekta Zakona o zaštiti osobnih podataka, od Agencije nije osporeno, odnosno nisu konstatirane smetnje za prijenos osobnih podataka deviznih štediša Ljubljanske banke d.d. Ljubljana-Glavna filijala Sarajevo u Republiku Sloveniju'', citat je iz priopćenja agencije.

Postupak pokrenut po prijavi Udruženja Agencija je obustavila nakon inspekcijskog nadzora u Federalnom ministarstvu financija i ocjene prikupljenih dokaza na osnovu kojih je konstatirano da je dostavljanje podataka u Republiku Sloveniju izvršeno u cilju ispunjenja utvrđenog javnog interesa i u najboljem interesu štediša da naplate njihova potraživanja.

Posljednja aktivnost Agencije po ovom pitanju bila je 13.05.2016., kada je dano mišljenje po zahtjevu Federalnog ministarstva financija u vezi s odobravanjem pristupa za skeniranje dokumentacije deviznih štediša i prijenosa u Republiku Sloveniju.

U mišljenju je, pored ranije utvrđenog javnog interesa, konstatirano da je evidentna neophodnost prijenosa osobnih podataka u Republiku Sloveniju u cilju provođenja presude Europskog suda za ljudska prava te da u konkretnom slučaju nema smetnji za prijenos podataka.

Agencija apelira javnim organima uključenim u ostvarivanje prava građana na naplatu stare devizne štednje da se proizvoljno ne pozivaju na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Na taj način bespotrebno odugovlače isplatu stare devizne štednje suprotno interesima građana koji imaju potraživanja po tom osnovu. S druge strane, umanjuju značaj zaštite osobnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava, navedeno je također u priopćenju Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Isplata stare devizne štednje Ljubljanske banke hrvatskim štedišama počela je u veljači i već je pri kraju, dok štedišama iz BiH još nije uplaćena nijedna marka. Razlog za takvo stanje je, kako  je rekao Iztok Grmek, veleposlanik Slovenije u BiH, to što bh. vlasti, pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, nisu dostavile slovenskoj strani informacije o štedišama, datumu kada je račun otvoren, novčanom iznosu i slično.

"Pare za isplatu su spremne i čekaju na računu u Sloveniji, ali prije toga mi moramo dobiti dokumentaciju depozita svakog štediše, a to nam vlasti ne daju, jer po zakonu nemaju pravo da daju podatke svojih građana. Razumijem građane, ali mi smo spremni, samo čekamo od bh. strane da potvrdi kada odabrana tvrtka može doći i skenirati sve podatke iz arhive u Sarajevu i poslati nam ih", rekao je za "Nezavisne" Grmek. Kaže da nakon toga slijedi obrada podataka, njihova provjera, zaračunavanje kamate te zaključak upravnog postupka.

Nakon svega navedenog, u roku od 30 dana novac bi trebao biti na računima štediša bez ikakvih poteškoća

Kopirati
Drag cursor here to close