SBF 2017

BiH treba biti prepoznata po turizmu, a ne po ratu

Gospodarstvo / Posao | 23. 05. 2017. u 13:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je danas na zatvaranju Sarajevo Business Foruma 2017 da je ovogodišnji forum, u svom osmom izdanju, okupio rekordan broj sudionika - gotovo 1.700 iz 30 zemalja.

Naveo je da je investitorima prezentirano 190 projekata, te da je održano 317 sastanaka predstavnika kompanija, što je za 23 posto više nego prošle godine.

''Nadam se da smo, zajedno s medijima, uspjeli promijeniti sliku o Bosni i Hercegovini i Balkanu koji su bili povezivani s ratom i drugim negativnim stvarima, a danas je to jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu'', naglasio je Bukvić.

Zahvalio je govornicima i panelistima na iskustvima koja su podijelili, te Predsjedništvu BiH koje je pokrovitelj Sarajevo Business Foruma.

Također, Bukvić je zahvalio brojnim državnim institucijama, agencijama i gospodarskim komorama na pomoći u organizaciji Foruma.

''Za investitore je od ključne važnosti da imamo političku, ekonomsku i pravnu stabilnost'', izjavio je Vjekoslav Domljan, dekan Ekonomskog fakulteta SSST Sarajevo, koji je danas kao moderator sudjelovao na jednom od panela Sarajevo Business Foruma (SBF).

Diskutirano je o pozitivnim iskustvima, ali i izazovima koje imaju investitori, te istaknuto da BiH mora nastupiti sa zemljama regije da bismo bili privlačniji za investicije.

''Nema nikakve dileme da je tako zato što je naša cijela regija vrlo mala. Počevši od Slovenije do Makedonije to je 190 milijardi dolara ukupan bruto domaći proizvod čitave regije, a stanovnika je negdje oko 20-ak milijuna. Dakle, otprilike gdje su Rumunjskaa po broju stanovnika i gdje je Češka po dohotku s tim da su to homogene zemlje za razliku od nas gdje se radi o većem broju zemlja, što sve skupa otežava investitorima'', naveo je Domljan.

Kada je riječ o investicijama, kako je napomenuo, potrebno je imati u vidu investicioni proizvod, a to ne znači samo projekt u tehničkom smislu. To je vrlo važno, dodao je Domljan, i mora biti profitabilno, s tim da je investicioni projekt puno više i uključuje poslovnu klimu, rad administracije, političku stabilnost i drugo.

''Moramo raditi u tom pravcu da BiH i regija postaju globalno mjesto susreta poduzetnika, investitora i inovatora jer je od temeljnog značaja povećati konkurentnost'', istaknuo je Domljan.

Kopirati
Drag cursor here to close