Devizne rezerve

BiH za četiri godine na zlatu zaradila 61 milijun KM

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2016. u 18:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka BiH u svom portfoliju posjeduje 96.000 finih unci, odnosno tri tone monetarnog zlata čija vrijednost iznosi oko 214 milijuna KM.

Po osnovu upravljanja zlatom, odnosno nekoliko transakcija prodaje, Banka je od 2009. do 2013. godine, kada su tržišne okolnosti to omogućavale, ostvarila dobitak u iznosu od oko 61 milijun KM. Nakon transkacija prodaje, zlato je ponovno kupovano u sklopu operativnih odluka o upravljanju deviznim rezervama.

''Prvu količinu zlata CB je kupila 2009. godine od Vijeća ministara BiH, a riječ je o 42.352 unci iz sukcesije bivše SFR? koje je pripalo BiH. Od tada u kontinuitetu raspolažemo određenom količinom zlata u strukturi deviznih rezervi. Monetarno zlato u ukupnim deviznim rezervama CB trenutno sudjeluje sa nešto manje od 2,5 posto'', kažu u ovoj banci.

Monetarno zlato je tradicionalno sastavni dio deviznih rezervi gotovo svih centralnih banaka i smatra se najsigurnijom komponentom deviznih rezervi, pišu Nezavisne novine.

''Zlato je u teoriji okarakterizirano kao imovina zaštićena od negativnih utjecaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima. Za svaku zemlju je poželjno da ima što više rezervi u zlatu, jer je zlato najpouzdaniji oblik čuvanja vrednosti. Držanje rezervi u zlatu ne podrazumijeva nikakav kreditni rizik i njegova vrijednost, po pravilu, raste u uvjetima nestabilnosti, kriza i ratova. Zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje CB investira svoje devizne rezerve, te kao sastavni dio deviznih rezervi predstavlja pokriće domaćoj valuti'', objašnjavaju u CB.

Ekonomisti ističu da posjedovanje zlata u deviznim rezervama, u slučaju određenih financijskih poteškoća, državi daje sigurnost da će ih jednostavnije prevazići.

''Pozitivna je orijentacija BiH da kupuje zlato, jer je riječ o imovini koja lako i brzo može da se pretvori u novac'', kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Monetarno zlato koje je sastavni dio deviznih rezervi, CB drži na računu u banci u Švicarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru Banke Engleske. Prema podacima World Gold Council iz lipnja 2016. godine, BiH se po količini zlata koje posjeduje nalazi na 90. mjestu.

Od zemalja iz bivše ?ugoslavije Srbija je zauzela 62. poziciju, dok se Makedonija našla na 76, a Slovenija na 87. mjestu. Sjedinjene Američke Države su najveći vlasnik zlata, koje čini 75 posto rezervi ove zemlje. Slijede Njemačka, Međunarodni monetarni fond, Italija, Francuska i Kina.

Kopirati
Drag cursor here to close