Mamac za turiste

Blagaj: Čuveni biser koji privlači turiste u svako doba godine

Gospodarstvo / Posao | 30. 04. 2017. u 13:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ima onih mjesta koja bez obzira na aktualnu situaciju, ponudu ili marketing tradicionalno privlače veliki broj turista. Jedna od najprepoznatljivijih slika Hercegovine baš je ona koju daje Blagaj, turistička atrakcija sačinjena od rijeke, kamena i nemjerljivog kulturno-povijesnog bogatstva.
Nema tog doba godine kada u Blagaju nećete naići na kolone turista, piše Klix.ba.

"Gledajući početak ove sezone moglo bi se reći da je bolji nego prethodne. U svibnju se očekuju još veće grupe, kulminacija je kod nas obično poslije 20. lipnja svake godine, a tako će biti i ove. Blagaj je redovno odredište i za mnoge goste iz naše zemlje, posebno đake koji dolaze sa školskim ekskurzijama, a naravno većina je stranaca", rekao je Ado Drljević, turistički vodič iz Blagaja, napominjujući da ove godine očekuju najveći broj turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Proteklih godina najviše turista iz Turske

Proteklih godina dominirali su turisti iz Turske, što se objašnjava dobrim radom turističkih agencija na tom tržištu, ali značajan broj dolazi iz Amerike, Afrike, Azije, uz standardne goste s Dalekog istoka koji su već redovni gosti u Hercegovini.

Male trgovine koje srećete uz put koji vodi od blagajske čaršije do čuvene derviške tekije i izvora Bune, već rade punom parom. Uz standardne turističke proizvode, ovdje već možete vidjeti i nekih originalnih blagajskih ponuda, domaćeg meda, ljekovitih trava, izvornih suvenira.

Uz tekiju je mir, samo šum rijeke, lepet krila ptica koje izlijeću iz velike stijene i zvuk koraka.

"Putovali smo ovim dijelom Europe i tražili zanimljiva mjesta koja moramo vidjeti. Blagaj nam se činio posebno zanimljiv te smo morali produžiti putovanje na dva dana da dođemo i vidimo što se to krije ovdje. Oduševljeni smo, o ovome ćemo pričati prijateljima kad se vratimo u naš Ciudad de México", ispričao je Daniel Duran turist iz Meksika.

Sličan mentalitet i zajednička povijest privlače Turke

Serdar iz Izmira je rekao kako je prvi put u Bosni i Hercegovini, da je poslom doputovao u Sarajevo te kako nije mogao propustiti dolazak u Blagaj.

"Naši narodi slični su mentalitetom, a imamo i zajedničku historiju, to privlači mnoge Turke u vašu zemlju", kazao je.

I pored brojnih problema koje naše društvo prolazi, domaćih i globalnih financijskih kriza te političkih previranja, na neke stvari se ne može utjecati. Turisti u Blagaj dolaze bez obzira na sve, radi Bune, tekije, Starog grada visoko na stijeni i jedinstvenog ambijenta.

Kopirati
Drag cursor here to close