Pretovar boksita

'Crvena prašina' je boksit i nije opasna

Gospodarstvo / Flash | 04. 03. 2015. u 10:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog 'crvene prašine' u naselju Rodoč koja je uznemirila naše čitatelje provjerili smo o čemu se radi i ima li ikakve opasnosti kao što su građani ranije navodili.

''Ovdje se ne radi o eksploataciji nego o pretovaru boksita. Problem je nastao u željeznicama, ovo je samo privremeno rješenje da se može nastaviti s radom jer od ranije postoje ugovori. Ovdje se pretovaraja u širokobriješki i posuški boksit te se dalje prevoze u kompaniju Alimuna Zvornik koji je kupac'', rekli su nam radnici iz Rudnika Boksita Široki Brijeg.

Iz ove firme napominju, kako pretovarom nema zagađenja te da vjetar podjednako raznese zemlju, bilo boksit, šljunak i sl., samo što ova 'prašina' primijeti jer je specifične crvene boje.

Naime, zbog loše financijske situacije u Željeznicama Federacije BiH, prijevoz boksita se ne odvija željezničkim, nego cestovnim prometom. Iz tvrtke ističu kako se ne radi o nelegalnim radnjama niti one izazivaju bilo kakav negativan utjecaj po okoliš.

Podsjetimo, mještani mostarskog prigradskog naselja Opine početkom studenog 2014. godine prosvjedovali su pred teretnom željezničkom stanicom zbog istovara i separacije rude boksita koja se vršila u toj stanici.

I nedavno su građani pisali redakciji Bljeska o prašini koja im smeta. 

Kopirati
Drag cursor here to close