''Jedinstvena trasa''

Dodik: Autocesta Sarajevo-Beograd nije prioritet za Republiku Srpsku

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2017. u 15:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je ovaj entitet za izgradnju autoceste koja bi pokrila teritoriju značajnu za RS na jedinstvenoj trasi od Zvornika preko Milića, Vlasenice, Han Pijeska, Sokoca, pa dalje prema Rogatici i Višegradu, kao i Palama.

"Ta cesta ne može biti završena negdje dole, navodno u Sarajevu, nego bi morala pokriti upravo ovaj prostor", rekao je Dodik.

On je istaknuo da će stav Republike Srpske biti da se ta trasa tretira kao jedinstvena.

"Za nas nije prioritet izgradnja autoceste Beograd-Sarajevo. Nama je prioritet izgradnja autoceste koja bi nesumnjivo pokrila teritoriju Republike Srpske najznačajniju za Republiku Srpsku, što treba shvatiti u smislu najpovoljnije i najbolje trase", rekao je Dodik.

On je naveo da će o detaljima te trase odlučivati nadležne institucije, piše N1.

"Što se mene osobno tiče, i institucija Republike Srpske, za nas je ova trasa jedinstvena i ne može biti podijeljena i segmentirana, imajući u vidu da postoje razne inicijative. Ne bi se trebalo sada to polarizirati, nego da se okupimo oko toga da to bude jedinstvena trasa iza koje će stati Republika Srpska", rekao je Dodik.

On je podsjetio da izgradnja autocestaa predstavlja jedno od važnih strateških orijentacija Republike Srpske, koja je prije nekoliko godina koncipirala pristup koji se zove mreža autocesta Republike Srpske i oni obuhvaćaju ono što bi trebalo biti izgrađeno i na području Drine, Podrinja, Romanije.

On je rekao da u tom pogledu, nakon inicijative da se izgradi "navodno autocesta od Beograda do Sarajeva", to apsolutno razumije i da je potrebno da ljudi imaju takve inicijative.

Srbija i BiH su se usuglasile da se gradi autocesta Beograd-Sarajevo.

Nakon sastanka prošlog mjeseca ministra građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije Zorane Mihajlović i ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske istaknuto je da se očekuje da u veljači bude poznata preliminarna trasa ove autoceste na teritoriji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close