Žele povećati potrošnju

Eurozona opet razmišlja da građanima da 500 eura na dar

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2016. u 14:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opet su sve glasnije ideje europskih ekonomista o pokušaju spašavanja ekonomija eurozone na način da se svakom građaninu na dar podijeli 500 eura koje mogu potrošiti na što god žele, bez obveze vraćanja novca ili plaćanja kamata na njega.

Građani premalo troše, novac preko banaka do građana ne dolazi pa bi se novac jednostavno dijelio - od 500 pa čak do 2.000 eura. Na taj način, smatraju ekonomisti, potaknula bi se potrošnja.

Ovo nije prvi put da se ovakva ideja spominje unutar Europske unije. Neke zemlje su je za vrijeme krize već provodile kako bi potaknule potrošnju. Njemačka i Francuska su, primjerice, svakom građaninu dale po 500 eura kako bi potaknule potrošnju domaćih proizvoda.

Logika kojom se vode ekonomisti je sljedeća - građani koji prime ovaj novac pohrlit će u trgovine i trošiti. Kao odgovor na to tvrtke će morati povećati proizvodnju i zaposliti više radnika, što će u konačnici dovesti do ekonomskog rasta, ali i rasta cijena. U jeku sve teže situacije u eurozoni, sve više ekonomista zagovara ovu ideju.

Kopirati
Drag cursor here to close