Gorivo za razmišljanje

Grci se ne odriču kave ni usred krize

Vijesti / Svijet | 04. 07. 2015. u 21:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su pogođeni jednom od najgorih ekonomskih kriza modernog doba, kava je za Grke i dalje prijeko potrebno gorivo za razmišljanje.

Usljed smanjenja mirovina i plaća, povećanja poreza i porasta nezaposlenosti, Grci su znatno smanjili troškove. Međutim, čini se da su malobrojni spremni da se odreknu ledene kave (iced coffee), freddo ili frappe, koja košta između dva i četiri i po eura u centru Atene, piše Reuters.

Agencija navodi da je to više nego što u prosjeku košta kava u Britaniji i konstatuira da su kafići u prijestonici puni, što maskira metež u kojem se našlo grčko društvo.

"Grci su spremni štediti na sve ostalo, ali ne i na kavu. Posjećenost je stabilna", kaže Kleantis Kanelos (34), menadžer prepune kavane "Old Flo" u dijelu Atene koji naseljava radnička klasa.

Reuters piše da ljubav Grka prema kafi datira odavno i da im je toliko nedostajala dok su bili pod okupacijom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu te da su mljeli i barili leblebije kao zamjenu.

U prodaji sada dominira ledena kava, ali će možda vratiti tradicionalnoj grčkoj kavi, koja košta do dva eura, piše Reuters.

Zatvaranje banaka i ograničavanje sume koja se može podići s bankomata je dodatno skresalo potrošnju, a mogućnost totalnog financijskog kolapsa nakon referenduma znači da mnogi Grci ne znaju koliko će novca imati u džepu u ponedjeljak.

"Ne vjerujem da će Grci odustati od eura. Ako se to, ipak, dogodi, uvezena kava poput espressa će definitivno poskupjeti", kaže menadžer "Old Floa".

"Opast će i kupovna moć gostiju. Možda će promijeniti navike i vratiti se tradicionalnoj grčkoj kavi i frapeu".

Ankete pokazuju da su Grci gotovo jednako podijeljeni po pitanju prihvaćanja i odbijanja strogih uvjeta koje su odredili kreditori.

Najmanje 10 posto je neopredijeljeno, a neki razmišljaju uz kavu.

"Naravno da razmišljam i uz kavu", rekao je Reutersu 45-godišnji hotelski radnik Markos Eftimopulos.

"Kako bih o tako važnom pitanju odlučio bez ćaskanja s mojim prijateljem ovdje, uz fini hladni frape? To uvijek radimo", prenose Vijesti.me.

Kopirati
Drag cursor here to close