Najava

Hrvatska će ostvariti uvjete za Schengen 2017. godine

Gospodarstvo / Flash | 12. 12. 2016. u 17:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sastao se danas u Zagrebu s austrijskim kolegom, ministrom unutarnjih poslova Wolfgangom Sobotkom. Razgovarali su o hrvatskom pristupanju u Schengen te zajedničkom stavu prema pitanju migracijske politike, javlja agencija Anadolija.

Dvije najvažnije teme bilateralnog sastanka dvojice ministara bile su pristupanje Hrvatske u schengenski prostor te izazovi koji stoje na tom putu kao i izazovi migrantske krize.

"Izrazili smo optimizam i nadu da će Hrvatska u 2017. godini bio dio tog jedinstvenog prostora. Prostora koji je u ovom trenutku najpoželjniji za življenje na cijelom svijetu", kazao je hrvatski ministar Vlaho Orepić.

Orepić je kazao kako se sa austrijskim kolegom Sobotkom složio da će dvije zemlje nastaviti slijediti zajedničku europsku sigurnosnu politiku po pitanju migrantske krize.

"Uvjereni smo da će zajedništvo na europskoj razini dati odgovor na ovo uistinu izazovno pitanje", kazao je Orepić.

Austrijski ministar Wolfgang Sobotko kazao je kako između dviju zemalja, Austrije i Hrvatske, postoji duga tradicija dobre suradnje po pitanju sigurnosti i suzbijanju raznih oblika kriminala, kako na ministarskoj razini, tako i na razini policijskih ustanova i ravnatelja.

Sobotko je istaknuo kako je za Schengenski sustav najvažnije održavanje tzv. "exit-enter" sustava, tj. da se zna tko ulazi u prostor Schengena, koliko ostaje i kada iz prostora Europske unije izlazi.

Istaknuo je kako Hrvatska poduzima sve tehničke mjere kako bi pristupila u Schengen već 2017. te da bi uspješno provodila spomenuti "exit-enter" sustav.

Naglasio je Sobotko važnost razmjene biometrijskog sustava nadzora sa Hrvatskom, ali i sa zemljama koje nisu EU članice.

Sobotko je ocijenio kako Austrija sa Hrvatskom uspješno provodi Dublinski sporazum te je pohvalio reakciju Hrvatske pri nedavnom maršu, većinom muškaraca afganistanskog i pakistanskog porijekla, prema hrvatskoj granici. Ocijenio je kako je Hrvatska tada pokazala jasan europski stav i europsku solidarnost.

"Najbitnije je, što se tiče migracijske krize, osigurati vanjsku granicu i onemogućiti kriminalcima i krijumčarima da se bave svojim nezakonitim aktivnostima. Osobama kojima je potreban azil, potrebna je registracija izvan europskih granica, a onima koji ne ostvaruju pravo na azil, potrebno je omogućiti povratak u njihove zemlje", kazao je Sobotko.

Austrijski ministar Sobotko je poručio kako će odlučno podržati ulazak Hrvatske u Schengen.

Kopirati
Drag cursor here to close