Reagiranje

Hrvatski klubovi: Ne može se Pelješki most dovesti u pitanje

Gospodarstvo / Flash | 08. 08. 2017. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoje bilo kakvi međudržavni ugovori ili drugi relevantni propisi koji bi izgradnjom mosta kopno-Pelješac bili dovedeni u pitanje'', navodi se u priopćenju za javnost Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda u Domu naroda i Kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom priopćenju navodi se kako je u posljednje vrijeme javnost u BiH suočena s brojnim izjavama različitih aktera vezano za izgradnju mosta kopno-Pelješac.

''Neke od tih izjava imaju politički prizvuk i savršeno se uklapaju u predizbornu kampanju'', navode klubovi i ističu kako su stručna povjerenstva BiH i Republike Hrvatske su 7. prosinca 2006. godine u potpunosti usuglasila sve tehničke karakteristike mosta kopno-Pelješac, i to na način što je Republika Hrvatska u potpunosti udovoljila zahtjevima bosanskohercegovačke strane – 200 m širina plovnoga puta i 55 m visina svijetlog otvora mosta.

''Izgradnjom mosta kopno-Pelješac ni na koji način se ne prejudiciraju niti stvaraju pravne pretpostavke za rješavanje drugih pitanja iz Konvencije UN-a o pravu mora. Ovo posebno imajući u vidu činjenicu da usuglašene tehničke karakteristike mosta osiguravaju mogućnost neškodljivog pristupa BiH otvorenom moru. Europska komisija je 7. srpnja 2017. godine odobrila ovaj projekt i financira ga s 375 milijuna eura, stoga je više nego očito da je izgradnja mosta kopno-Pelješac prepoznata kao iznimno važan infrastrukturni projekt i za samu Europsku Uniju", navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close