Potencijal

Kineski gospodarstvenici zainteresirani za ulaganje u BiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2014. u 17:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Narodne Republike Kine u BiH Dong Chunfeng izjavio je da su kineski gospodarstvenici zainteresirani za suradnju s kolegama u BiH u oblasti poljoprivredne proizvodnje, elektroenergetskog sektora i izgradnje infrastrukture.

- Nakon što su kineske kompanije uključene u izgradnju Termoelektrane "Stanari", više kineskih kompanija zainteresiralo se za realizaciju brojnih projekata u BiH, rekao je veleposlanik Chunfeng nakon današnjeg razgovora s gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

- Kineske kompanije pregovaraju i oko izgradnje nove termoelektrane u Ugljeviku, kao i oko izgradnje dvije dionice novog autoputa u Republici Srpskoj. Na području Federacije BiH zainteresovani smo za izgradnju novih termoenergetskih blokova u Tuzli, za projekte u Banovićima, kao i za izgradnju hidroelektrane na Drini. Sve su to potencijalni projekti za realizaciju u naredne dvije godine i ukoliko ih kineske kompanije i dobiju, njihova vrijednost će preći iznos od dvije milijarde eura - rekao je kineski veleposlanik u BiH.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je nakon razgovora s kineskim veleposlanikom da Semberija ima neiskorišten potencijal za proizvodnju zdrave hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close