rebalans cijena

Kraj visokih cijena: Mora se uspostaviti gornja granična cijena za pozive

Gospodarstvo / Flash | 26. 05. 2016. u 14:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt pravila o izmjeni i dopunama Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih telefonskih usluga u Bosni i Hercegovini upućen je na javne konsultacije, priopćila je Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija).

Radi zaštite interesa krajnjih korisnika i jačanja konkurencije, Agencija je izvršila izmjene i dopune.

Nacrt predlaže izmjenu koja se odnosi na definiranje više različitih zona unutar nacionalnog prometa. Izmjena Pravila se odnosi na ukidanje ove mogućnosti i na ovaj način ukinut će se diskriminatorski odnos prema svim krajnjim korisnicima, navodi se u priopćenju.

Pored toga, Nacrt pravila sadrži i izmjenu koja se odnosi na gornju graničnu cijenu za pozive. Trenutno je na snazi odredba koja daje mogućnost operaterima da uspostave graničnu cijenu između fiksne i mobilne mreže istog operetora, ali ne i za pozive iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama.

Iz tog razloga opereteri su mogli primjenivati izuzetno visoke cijene. Primjera radi, cijena za pozive između fiksne i mobilne mreže istog operatera su niže od 43 do 52,8 posto u odnosu na cijene za pozive između fiksne mreže operatera sa značajnom tržišnom snagom i mobilnih mreža drugih operatera.

Izmjena obavezuje telekom operatere da uspostave i graničnu cijenu za pozive iz fiksne mreže prema drugim mobilnim mrežama.

Javne konsultacije na Nacrt pravila 67/2012 su otvorene do 7. lipnja, te zainteresirani mogu dostaviti komentare putem e-mail [email protected] ili na adresu Mehmeda Spahe 1, Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close