Revizija

Misterija neplaćenih Talgo vlakova

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2015. u 07:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice FBiH još uvijek nisu platile niti marku duga za kupovinu devet Talgo garnitura ukupne vrijednosti od 132.267.029 miliona KM koje je kupila 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španjolske, stoji u revizorskom izvještaju Ministarstva prometa FBiH.

Kako prenosi Dnevni avaz, u reviziji je konstatirano kako je isporučenim vlakovima, s ukupnim kapacitetom od 81 vagona, 2013. istekao i garantni rok te je kompanija Talgo povukla svoje zaposlenike iz BiH.

Prema planu o poslovanju, Željeznice FBiH su prošle godine trebale uplatiti 567.131 KM duga.

Revizori su, također, utvrdili da su vlakovi i dalje smješteni na garažnim kolosijecima, jer nisu ispunjeni potrebni uvjeti za njihovo uključivanje u redovni promet.

''Projekt Talgo prate i negativne tenzije. Nisu pribavljene sve potrebne dozvole za promet vlakovima na prugama susjednih država, nije usuglašen i potpisan ugovor o održavanju Talgo vlakova, nije riješeno pitanje subvencije troškova koje će Talgo vlakovi prouzrokovati pri pokretanju'', naveli su revizori.

Posebno je naglašeno da Željeznice FBiH u trenutku sačinjavanja informacije nisu imale konkretno rješenje za stavljanje Talgo vlakova u promet, niti je prezentirana dokumentacija da je do vremena izrade revizorskog izvještaja potpisan ugovor o najmu Talgo vlakova s Turskim željeznicama.

U revizorskom izvještaju navodi se da je 2007. potpisan ugovor za popravku i modernizaciju 14 električnih lokomotiva s hrvatskom firmom Končar, u vrijednosti od 18.009.018 eura (35.222.578 KM), koji nije u cijelosti završen.

''Završena je modernizacija devet lokomotiva od kojih je osam isporučeno Željeznicama FBiH, a deveta lokomotiva, koja je, također, modernizirana, zadržana je kao zalog kod Končara'', navodi se u izvještaju.

U informaciji se, prenosi Avaz, spominje i da je Končar kao zalog zadržao i niskopodni elektromotorni vlak zbog neplaćanja obveza po osnovu ugovora iz 2008., u vrijednosti od 5.363.700 eura.

Naime, Tužiteljstvo BiH već tri godine istražuje nabavku Talgo vlakova od Španjolske. Posebno je zanimljivo, tvrdi Avaz, kako su vlakovi kupljeni, jer je tek pola godine kasnije urađena studija opravdanosti njihove nabavke.

''Tužitelje zanima i tko je od bh. vlasti dao dozvolu za kreditno zaduženje, jer se u startu znalo da ovi vlakovi, koji idu 260 kilometara na sat, ne mogu prometovati na bh. prugama'', piše Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close