Krpljenje rupa

MMF otišao, blokirana tranša od 90 milijuna maraka!

Gospodarstvo / Industrija | 13. 03. 2014. u 16:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda napustilo je Bosnu i Hercegovinu nezavršenog posla, odnosno šesti pregled kreditnog aranžmana nije uspješno okončan, doznaje bh. novinska agencije Patria (NAP).

To će sasvim sigurno, kako doznaje NAP, značiti kašnjenje sedme tranše kredita koja je trebala iznositi blizu 100 milijuna maraka, a predviđena je po isteku prvog kvartala.

Predstavnici MMF proteklih dana su boravili u BiH i obavili višestruke pregovore sa bh. vlastima, posebno entitetskim vlastima, ali bez uspjeha. Dogovor o strukturalnim pitanjima, točnije reformskim zakonima je izostao, javlja NAP.

Kako doznaje NAP iz izvora u ovoj instituciji, najveći problem je bila vlada Republike Srpske koja se oštro protivila izmjeni zakonodavstva u korist poslodavaca, ali nije ispunila ni neke proračunske zahtjeve koje je postavio MMF. Suštinski problem jeste u roku za izmjene propisa koji reguliraju kolektivne ugovore i prave poslodavaca i radnika, a koji je ranije probijen.

Iz MMF-a smatraju da, iako su vidljivi financijski pomaci, reforme moraju ići usporedo sa time, te su zauzeli čvrst stav. No, vlada RS se nije mogle obavezati da će provesti te reforme i novo pismo namjere neophodno na sedmu tranšu nije dogovoreno. Međutim, nije sve izgubljeno.

- Pregovori jesu prekinuti, odnosno, iz MMF-a su BiH dali još vremena. Kada vlasti budu spremne mogu se njima obratiti i vrlo brzo zaključiti ovaj šesti pregled i deblokirati tranšu. Ali, MMF neće odustati od zahtjeva za reforme, jer je to suština aranžmana. U suprotnom, ovo bi bilo samo krpljenje proračunskih rupa – kazao je izvor NAP-a.

Ukupna vrijednost dvogodišnjeg kreditnog aranžmana je oko 1,2 milijarde maraka, a do sada je BiH već iskoristila polovicu tih sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close