Konačno

Mostar: Počeli radovi na dovršetku mosta Avenija – Sutina

Gospodarstvo / Flash | 27. 09. 2016. u 06:08 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanjem ugovora između HP Investinga i Grada Mostara započinju završni radovi na dovršetku Avenija – most Sutina – ulica Maršala Tita, a rok završetka radova je 90 dana.

Podsjetimo, most se počeo graditi još 2008. godine. Iako je završetak gradnje bio najavljen za kolovoz 2009. godine, problemi sa zemljištem i financijama radove su prolongirali na nekoliko godina.

Na tender Gradske uprave Mostara za projekt 'Avenija – most Sutina – ulica Maršala Tita - Faza 1' su aplicirali HP Investing d.o.o. Mostar i Hering d.d. Široki Brijeg, no ispunivši jedini kriterij 'najniže cijene' za dodjeljivanje ugovora, HP Investing je dobio posao.

Procijenjena vrijednost nabavke, prema Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača je 3.500.000 KM, a cijena najniže prihvatljive ponude, koju je ponudio HP Investing je 1.916.151 KM, s PDV-om od 17 posto.

Prema projektu, duljina mosta iznosi oko 120 metara, s četiri prometna traka, nogostupom za pješake kao i osiguranim priključkom na buduću autocestu.

Inače, projekt završetka izgradnje mosta kasni zbog imovinsko-pravnog spora između Gradske uprave i jedne fizičke osobe koja nije htjela potpisati ugovor o dijelu zemljišta koji je u njezinom vlasništvu.

"Proces se vodi na sarajevskom žalbenom sudu. Prema informacijama iz Gradske uprave, taj spor više ne predstavlja prepreku radovima", kazao je ranije za Dnevni list direktor HP Investinga Hasan Pekušić. Podsjetimo, Vlada FBiH je u rujnu prošle godine odobrila preusmjeravanje 261.400,32 marke za izgradnju mosta Avenija - Sutina.

Riječ je o sredstvima naplaćenim izdavanjem GSM licence za 2010. i 2011. godinu. Ova odluka nema utjecaja na proračun Federacije BiH budući da su sredstva prikupljena izdavanjem GSM licence isključivo namjenska, priopćeno je tada iz Vlade FBiH. U 2013.godini osigurano je 1,300.000 maraka za izgradnju mosta i renoviranje Fejićeve ulice, rekao je u svibnju lokalnim novinama premijer Nermin Nikšić, navodeći da je u ovoj godini izdvojeno dodatnih 800.000 maraka za izgradnju prometnice u Sjevernom logoru.

Inače, most Avenija - Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostaru gradi novi most. Projekt izgradnje mosta od završetka Avenije do Sjevernog logora vrijedan je oko šest milijuna maraka, od čega bi federalna Vlada trebala osigurati dva milijuna maraka, a ostatak Grad Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close