Terzić

Nađena rješenja: Gradnja autoceste kroz Hercegovinu kreće najesen?

Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2017. u 07:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujem da ćemo najdalje do sredine kolovoza potpisati ugovor i da će ubrzo nakon toga početi radovi'', rekao je Adnan Terzić direktor Autocesta Federacije BiH, koje bi najesen trebale pokrenuti radove na Koridoru VC u Hercegovini.

U razgovoru za Dnevni avaz Terzić je rekao kako je raspisan natječaj za gradnju dionice Počitelj – Zvirovići u ukupnoj dužini od 11,75 kilometara.

''Vrijednost ove dionice je 100 milijuna eura i financirat će ga Europska investicijska banka (EIB). Ali, ne stajemo tu. Završene su evaluacije i pretkvalifikacije, sada čekamo suglasnost da odabranim firmama pošaljemo zahtjev za financijsku ponudu za lot Počitelj - Buna i zaobilaznicu oko Zenice. Radilo bi se time na još najmanje deset kilometara autoputa, a vrijednost ova dva lota je skoro 90 milijuna eura, plus što dobivamo 17 milijuna eura grant sredstava'', rekao je Avazu Terzić i dodao kako su Autoceste Federacije dobile suglasnost, iako procedura zaključenja kredita u cijelosti nije završena, da idu u raspisivanje tendera za objekt tunela Zenica u dužini od 2,66 kilometara.

''Taj projekt koštat će 50 milijuna eura, plus planirani grant od 17 milijuna eura'', rekao je Terzić.

Precizirao je i da radove na trasi Počitelj – Buna i zaobilaznicu oko Zenice financira EBRD.

''Ta je banka postavila uvjet da će izdvojiti novac za radove ako budu usvojene trošarine. EIB nema takve uvjete'', rekao je Terzić.

Dodao je kako se nada da bi u dogledno vrijeme trošarine ipak mogle biti usvojene. Upitan postoje li alternativna rješenja, Terzić kaže kako uvijek ima i drugih modela, ali da za to trebaju ''hrabri i odlučni ljudi''.

''Projekt Prenj - Mostar sjever i Mostar jug može se sagraditi po modelu da potencijalni izvođač dovede banku koja će ga pratiti, da bude potpisan ugovor s državom i time bi se dobilo novih 550 milijuna eura koji bi išli u cestogradnju. Za sada toga nema. Uprava Autocesta još u veljači je poslala Federalnoj vladi dvije inicijative i one još nisu razmatrane. Druga mogućnost je da se odredimo prema prezentiranom projektu koji su uradili stručnjaci Svjetske banke i EBRD-a. Prema tom modelu, od Tarčina do Doboja može se dati koncesija na razdoblje od 25-30 godina. Koncesionar bi sagradio i održavao taj dio puta i nakon isteka koncesije vidjelo bi se što dalje. Ali, time bi Koridor VC kroz FBiH bio završen. Prezentacija ovog modela urađena je premijeru i resornim ministrima Federalne vlade u travnju i sada čekamo da vidimo što će reći'', kaže Terzić.

Avaz navodi kako bi, nakon više neuspjeha u nastojanjima da budu usvojene dodatne trošarine na gorivo, EBRD mogao odustati od tog uvjeta i odblokirati desetine milijuna eura namijenjenih infrastrukturnim projektima u BiH. Ova europska banka održava na Cipru veliki godišnji summit. Odmah nakon njegovog završetka, bh. dužnosnici mogli bi se susresti s čelnicima EBRD-a i pokušati ukinuti uvjet u vidu novih trošarina.

Kopirati
Drag cursor here to close