Poslije blagdana

Najkritičniji mjesec građani dočekali praznih džepova

Gospodarstvo / Industrija | 09. 01. 2014. u 08:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog prazničnog razdoblja, tijekom kojeg se troši više nego inače, siječanj je, kada je u pitanju kućni proračun, najkritičniji mjesec u godini.

Ocjenjuju to predstavnici udruženja potrošača u BiH, koji naglašavaju da su kućni proračuni Bosanaca i Hercegovaca od početka godine dodatno opterećeni i poskupljenjem telefonije, a da su oni koji konzumiraju cigarete suočeni i s višim cijenama duhanskih proizvoda.

''Tijeom prazničnog razdblja izdaci su znatno viši nego inače. Mada skromnije nego prije, ljudi obilježavaju blagdane, više posjećuju i dočekuju jedni druge, kupuju darove... a sve to košta'', smatra Marin Bago, predsjednik mostarske Udruge za unapređenje kulture življenja "Futura".

On pojašnjava da sam osjećaj da se moraju pripremiti za blagdane ljudima nabija pritisak, jer inače jedva sastavljaju kraj krajem, a kamoli u razdoblju kada se na dostojan način trebaju ispoštovati običaji i tradicija, što je sve teže i teže.

Zbog toga, kaže, blagdani i prođu u lošijem raspoloženju nego što bi trebalo.

Sličnog stava je i Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH. Osim prazničnih troškova, on naglašava i da građani nerijetko na kraju godine "ravnaju račune", odnosno izmiruju neplaćene obaveze, tako da prvi mjesec u godini dočekuju praznih džepova i s velikim minusima na bankovnim računima. 

''Vlasti bi se više trebale baviti problemima životnog standarda građana'', kaže Rašidović. 

Sugovornici ističu i da su u siječnju, odnosno cjelokupnom zimskom razdoblju, građani izloženi i visokim troškovima grijanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close