Europski proračun

Ne očekuje se smanjenje IPA fondova za zapadni Balkan

Vijesti / BiH-EU | 13. 02. 2013. u 13:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretpristupni fondovi Europske unije (IPA) vjerojatno neće biti smanjeni u narednom višegodišnjem europskom proračunu, a prijedlog o konkretnom iznosu trebalo bi biti uskoro predstavljen, rekao je za portal EurAktiv zamjenik direktora Kancelarije za europske integracije Srbije Ognjen Mirić.

Po njegovim riječima, očekuje se da pretpristupna pomoć zemljama zapadnog Balkana ostane na dosadašnjem nivou od oko 11 milijardi eura.

Dodao je kako su naznake da će ti fondovi ostati na dosadašnjem nivou, ali je naglasio da je konačna odluka o tome na članicama EU i da je ukupan proračun EU smanjen.

Podsjetio je da je, prema tekućem proračunu EU za razdoblje 2007.-2013., za zapadni Balkan izdvojeno 11,4 milijarde eura i da je pretpirstupna pomoć bila skromna u odnosu na ukupan proračun, pošto je iznosila 0,7 posto proračuna.

Lideri EU su 8. veljače postigli dogovor o višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2014.-2020. u okviru kojeg će za poglavlje Globalna Europa, koje obuhvaća i politiku proširenja, biti izdvojeno 58,7 milijardi eura.

Po Mirićevim riječima, ta sredstva EU za podršku u inozemstvu smanjena su za 11,3 milijarde eura u odnosu na prvi nacrt prijedloga proračuna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close