Kadrovi odlaze

Nema kvalificirane radne snage: Školuju se kadrovi koji nikome ne trebaju

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2017. u 11:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) nedostaje kvalificirane radne snage u gospodarstvu, koja zbog boljih primanja u inozemstvu napušta ove prostore ili se za određena zanimanja i ne školuju mladi ljudi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (UUPRS) Dragutin Škrebić je rekao da su svjesni daljeg odljeva radne snage, jer im poslodavci u RS-u ne mogu osigurati uvjete kao na zapadu.

Ipak, istaknuo je da zajedničkim djelovanjem Vlade, poslodavaca i sindikalaca mogu ublažiti postojeće probleme, prvenstveno reformom školstva, smanjenjem oporezivanja rada te drugih mjera podrške gospodarstva.

''Nemamo više zanatskih zanimanja potrebnih za proizvodne djelatnosti. Školuju se kadrovi koji nikome ne trebaju, a trebaju nam tokari, rukovoditelji teških strojeva, obućari, tekstilci, pa i šoferi za kojima tržište vapi'', ukazao je Škrebić ističući da se tim kadrovima mora osigurati da bolje zarađuju nego što je sada slučaj.

O ovom problemu je danas razgovarano u Banja Luci, koji je organizirala Unija udruženja poslodavaca RS-a uz tehničku pomoć projekta “Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu“, koji financira Europska unija.

U analizi je navedeno i da je BiH od 2005. do 2016. napustilo oko 200.000 stanovnika, a Škrebić smatra da oni nisu napustili ove prostore samo zbog niskih plaća ili nedostatka posla, već nestabilnosti u BiH zbog čega političari moraju da poduzmu neophodne mjere.

Analiza je pokazala da se RS suočava i s ekonomskim i demografskim problemima, rekao je njen autor Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci.

U posljednjih deset godina RS ostala je bez 97.000 radno sposobnih ljudi.

Prema određenim projekcijama, u narednih šest godina broj radno sposobnih stanovnika će se smanjiti za još 59.000 i to sa 867.000 na 808.000, navodi se u analizi o projekcijama tržišta rada u RS za period 2017-2021., koja je izrađena uz tehničku podršku projekta "Podrška socijalnim partnerima u socijalnom dijalogu".

''Naše gospodarstvo će biti ugrožena zbog ovoga, jer ako se ne poveća produktivnost neće biti ni rasta plaća, a i sam realni sektor ima probleme. Moramo se posebno posvetiti ekonomskom i demografskom razvoju, jer su oni ključni'', rekao je Pucar ističući da se država mora uključiti u poboljšanje konkurentnosti gospodarstva i radne snage.

Prema procjenama stručnjaka baziranim na podacima Eurostata, od 2017. do 2021. godine BiH će napustiti oko 140.000 ljudi.

I predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je rekla da mladi i obrazovani kadrovi napuštaju ovaj prostor zbog slabo plaćenog posla, a da politička nestabilnost utiče na investitore.

''Činjenica je da se u RS-u godinama nije povećala najniža zarada'', rekla je Mišić ističući da se plaće u nekim granama realnog sektora nisu mijenjale ni deset godina, a u tom bh. entitetu nije dogovoreni ni opći kolektivni ugovor.

Ministar rada Milenko Savanović se slaže da je politička nestabilnost ozbiljan problem za ekonomski razvoj i ulaganje investitora, ali nažalost je prisutan i odlazak školovanog kadra.

''Vlada RS-a će dati svoj doprinos kako bi se poboljšala ekonomska situacija, zapošljavanje i time bolji standard građana'', rekao je Savanović.

Kopirati
Drag cursor here to close