Predsezona

Neum: Destinacija za svačiji džep

Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2017. u 19:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Neumu je još predsezona, ali turista ima, uglavnom domaćih gostiju. Zadovoljni su ponudom, cijenama i čistoćom.

Kažu da je odmor u Neumu najljepši u ovo doba godine, kada nema gužve. Također ističu da, za razliku od hrvatskog Jadrana, gdje su cijene porasle za 20 posto, u bh. morskom gradiću nema poskupljenja.

Smještaj se može pronaći po cijeni od 10 do 50 KM u sobama i apartmanima, odnosno do 100 KM u hotelima i luksuznim apartmanima. Kad su u pitanju cijene hrane i pića, one su tek neznatno veće u odnosnu na one u ostatku BiH, piše Dnevni avaz.

''Neum je super, bolji nego sve ostale morske destinacije u okruženju. Nije skupo, cijene su za svačiji džep. Ja sam platio noćenje u apartmanu 50 KM. Kava je dvije KM, a za ručak je potrebno oko 10 KM. Prezadovoljan sam čistoćom i higijenom'', kaže Halid Rahmanović iz Banovića.

Baš kao i gosti, zadovoljni su i neumski hotelijeri, koji ističu da su im smještajni kapaciteti dobro popunjeni.

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ, koji inače živi u Neumu, ističe da će Neum pravi turistički bum doživjeti za petnaestak dana.

''Još nije počela prava sezona, također je i ramazan, a nije završena ni školska godina. Sve to utječe na sezonu u Neumu, tako da posjeta još nije na nivou. Od 1. srpnja očekujemo navalu. Hotelijeri bez imalo glume kažu da su i sada izuzetno zadovoljni posjetama iako je još predsezona - naglašava Krešić.

On se nada da će se ostvariti prognoze turističkih stručnjaka da će ova turistička sezona u Neumu biti rekordna.

Emra Zukić, koja je u Neum došla sa zaručnikom Alemom Begićem, svima preporučuje da baš u tom gradu ljetuju.

''Već nekoliko godina ljetujemo u Neumu i, za razliku od susjeda, cijene su dosta pristupačnije. Mi smo smještaj u hotelu platili 80 KM, dok je u Brelima u Hrvatskoj apartman 150 eura. Velika je to razlika, a Neum je sigurno za svačiji džep'', navodi Zukić.

Cijene u Neumu

10 do 100 KM - noćenje
1,5 KM po satu, 7 KM po danu - parking
5 KM po danu - unajmljivanje ležaljki
5 KM po danu - unajmljivanje suncobrana
1.5 do 2,5 KM - kava
2,5 do 3 KM - sokovi
6 do 15 KM - pizza
6 KM - ćevapi
5 KM - hamburger
12 KM - pileći fileti sa žara

Kopirati
Drag cursor here to close