Zavrće se ventil

Nezadovoljni Putin smanjuje isporuku plina Srbiji i BiH

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2014. u 16:50 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija će smanjiti isporuku plina Srbiji za približno trećinu sadašnje količine jer je ruski predsjednik Vladimir Putin nezadovoljan odnosom Beograda prema otplati dosadašnjih dugova za plin, tvrdi u petak beogradski tisak, a tu je informaciju neizravno potvrdila i potpredsjednica srbijanske vlade i donedavna ministrica energetike Zorana Mihajlović.

Kako piše beogradski list "Danas", predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlučio je, nakon posjeta Beogradu 16. listopada, smanjiti Srbiji isporuku plina za 28 posto.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskoj vladi, list navodi da je Putin tu odluku donio nezadovoljan ishodom posjeta Beogradu, jer je, navodno, srbijanski premijer Aleksandar Vučić odbio potpisati protokol kojim se regulira vraćanje duga za ruski plin po kojem bi Srbija do ožujka sljedeće godine trebala platiti 200 milijuna dolara.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović potvrdila je u petak za regionalnu televiziju N1 da će isporuke plina iz Rusije Srbiji biti smanjene i da je ukupan dug Srbije Rusiji za isporučeni plin 200 milijuna dolara.

Komentirajući tvrdnje medija o navodnoj odluci ruskog predsjednika da smanji Srbiji isporuku plina za 28 posto, ona je rekla da ne može potvrditi radi li se baš o tom postotku, ali je istaknula da se isporuke ruskog plina smanjuju za cijelu Europu, pa tako i za Srbiju. "S Rusijom imamo partnerske odnose. Naš ukupan dug je 200 milijuna dolara. Spremni smo vratiti 100 milijuna ubrzo, ali moramo raditi kao partneri i razgovarati svaki dan", rekla je Zorana Mihajlović.

List 'Danas' pak navodi kako je premijer Vučić odbio potpisati isplatu duga Srbije do ožujka "jer smatra taj Putinov zahtjev neumjesnim s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije (NIS) uvelike profitira na Srbiji".

"Nezadovoljan odbijanjem premijera da potpiše protokol o vraćanju duga u iduća četiri mjeseca, Putin je dva dana nakon posjeta Srbiji, odlučio smanjiti isporuku plina za trećinu od ukupnih dogovorenih količina", piše list 'Danas' navodeći tvrdnje svojih izvora što je u pozadini Putinove odluke.

Vučić je navodno Putinu ukazao na "činjenicu da Rusija uzima ogroman profit preko NIS-a, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine", u vrijeme tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

List dodaje da bi, nakon što je Vučić izvijestio članove vlade o neugodnoj situaciji s ruskim plinom, aktualni ministar energetike Aleksandar Antić trebao ovih dana poslati u Moskvu prosvjedno pismo ruskoj tvrtki zaduženoj za isporuku. Naftna industrija Srbije privatizirana je u prosincu 2008. godine kao dio paketa iz energetskog sporazuma s Ruskom Federacijom, sklopljenog godinu dana prije, u vrijeme vlade Vojislava Koštunice.

Većinski udio u NIS prodan je za 400 milijuna eura, što je stručna javnost procijenila kao cijenu daleko ispod stvarne tržišne vrijednosti za 51 posto vlasništva, čija je ukupna vrijednost procjenjivana na oko dvije milijarde eura. Beogradski mediji izvijestili su danas da će Rusi smanjiti isporuku plina i Bosni i Hercegovini i to za 35 posto.

Pozivajući se na sarajevski "Energoinvest" koji je objavio tu informaciju, navodi se da "Gazprom Export" smanjuje isporuke plina zbog skladištenja većih količina u podzemna skladišta u Rusiji "kako bi se osigurala pouzdana isporuka preko teritorija Ukrajine europskim potrošačima tijekom zimske sezone".

Kopirati
Drag cursor here to close