48 stavki

Novalić: Reforme više nećemo odlagati jer će kasnije biti još teže

Gospodarstvo / Flash | 28. 07. 2015. u 21:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je večeras za televiziju N1 da rezovi koje nameće reformska agenda nisu toliko bolni kako se predstavljaju.

Agenda je sastavljena od 48 stavki, a Novalić je kazao da su već tri stavke ''skinute'' sa agende, i da se sutra na sastanku u Banjoj Luci rješava još jedna.

Sporenja u vezi sa zakonom o radu su velika. Kolektivni ugovori, definiranje najnižih plaća, manje otpremnine i otpuštanja.

Premijer Novalić je kazao da je problem sa kolektivnim ugovorima njihova neizbalansiranost.

"Određene društvene grupe, odnosno firme imaju dobro izbalansirane ugovore i uživaju u njihovim blagodatima. Vlada to želi sada izbjeći", rekao je.

Odgovarajući na pitanje kako će se definirati najniže plaće, odgovorio je da je intencija da se povećaju na 450 - 500 KM u dogovoru sa poslodavcem. Godinama su stajale od 350 do 370 KM u zavisnosti od županija.

Istakao je Novalić da se novi Zakon o radu mora poštivati, budući da je stari bio previše liberalan i nespreman za tržišnu utakmicu.

Javni sektor se u samoj agendi najviše spominje, a što je sa proizvodnjom, razvojem, realnim sektorom, odnosno kako privući investitore, bilo je naredno pitanje postavljeno premijeru Novaliću.

Rekao je da se trenutno priprema set koji će privući prije svega domaće, a potom i strane investitore, što polazi od jasno definiranog zakonskog okvira.

"Sve što radimo je set koji privlači strane i domaće investitore. To mora poći od jasnog zakonskog okvira", kazao je premijer.

Dodao je da neće biti prodaje Željeznica, dok vijesti o eventualnoj prodaji Telecoma nije spominjao.

Na kraju je odgovorio na pitanje čekaju li nas novi socijalni nemiri.

"Socijalni nemiri su odraz straha. Trebamo li se pognuti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesni smo da trebamo trpiti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže", završne su riječi premijera FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close