Turistička sezona

Očekuje se rekordna godina, gosti iz Azije najbrojniji u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 04. 06. 2017. u 16:00 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako je suditi prema broju turista i gostiju koje viđamo po gradovima BiH, slobodno možemo reći da je ljetna turistička sezona otvorena.

Prema podacima Federalne agencije za statistiku, u travnju je zabilježeno 85.217 dolazaka, što je za 26,2 posto više nego u travnju lani, a za 67,5 posto nego u ožujku ove godine.

Poseban doživljaj

Podaci nam govore da ove godine možemo oboriti rekord po broju turista, jer ih je u prva četiri mjeseca došlo više od 201.000, a ostvareno je 385.000 noćenja. U usporedbi s prva četiri mjeseca 2016. godine, 30.000 turista više posjetilo je Federaciju, a ostvareno je čak 63.000 noćenja više.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je da bolju turističku sezonu možemo prepoznati i bez statistike. Bosna i Hercegovina postala je zanimljiva destinacija i turisti iz mnogih zemalja odlučuju odmor provesti u zemlji koja pruža poseban doživljaj i može odgovoriti na sve njihove potrebe.

''BiH je zemlja koja obiluje kulturno-povijesnim spomenicima, netaknutom prirodom, imamo more, jezera, divlje rijeke, planine, razvijen zdravstveni i religijski turizam i možemo ponuditi svakom turistu ono što traži, od adrenalinskog sporta do lješkarenja u prirodi'', kazala je ministrica Đapo za Dnevni avaz.

Zadovoljni potražnjom

Ističe da su joj hotelijeri s kojima je razgovarala prenijeli da su potpuno spremni za sezonu, a neki su već i popunjeni s rezervacijama u sljedeća dva mjeseca.

''Turističke agencije također su zadovoljne potražnjom za BiH. Zbog toga sam vrlo optimistična i mislim da će 2017. biti odlična i da ćemo oboriti rekord'', ističe ministrica.

Gosti iz Azije

Mostar svake godine privuče veliki broj turista, a gosti u grad na Neretvi posebno vole dolaziti ljeto.

Što se tiče predsezone, Andrija Kresić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, kazao je za Avaz da trenutno ima najviše gostiju iz azijskih zemalja.

''U skupinama nam dolaze gosti iz Kine, Japana i Koreje. Oni se ne zadržavaju dugo, ali ih ima dosta. Hotelijeri su spremni i očekujemo rekordnu sezonu'', kazao je Kresić.

Kopirati
Drag cursor here to close