ESV

Odgođene izmjene Zakona o radu

Gospodarstvo / Flash | 07. 12. 2016. u 18:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu zaključilo je da će radi razmatranja predloženog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu biti formirano zajedničko radno tijelo koje će razmotriti tekst nacrta do naredne sjednice.

U tom tijelu će biti po dva člana iz sve tri delegacije socijalnih partnera - Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Vlade FBiH.

Obrazlažući izmjene Zakona o radu, federalni ministar rada i socijalne poslitike Vesko Drljača rekao je da je predloženo da Vlada sudjeluju u određivanju minimalne plaće, zatim jednostavnije reguliranje primjene povoljnijih prava, određivanje radnog učinka, harmonizacija Zakona o radu s novim propisima o mirovinsko-invalidskom osiguranju i propisima o kontroli i registraciji naplate doprinosa.

Dodao je da su predviđene i izmjene vezane za ostvarivanje prava iz radnog odnosa, zaključivanje općeg i granskih kolektivnih ugovora, uloge Federalne i županijskih vlada u kolektivnom pregovaranju, nadležnost federalne inspekcije, prava izabranih dužnosnika, te propisivanje sankcija.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da se ta organizacija protivi razmatranju nacrta po hitnoj proceduri, kako je Vlada predložila, i da bi on trebao proći istu proceduru po kojoj je usvajan Zakon o radu jer se ne radi o tehničkim već o suštinskim izmjenama.

Federalni premijer Fadil Novalić istaknuo je da su nakon usvajanja Zakona o radu, te općeg i granskih kolektivnih ugovora, uočene određene tehničke greške i da on ne vidi potrebu da se oko njegovih izmjena gubi vrijeme na privlačenje pažnje javnosti slanjem nacrta u redovnu proceduru.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević kazao je da se ništa bitno neće dogoditi ako predložene izmjene budu usvojene za 15 ili 50 dana, jer će poslodavci i sindikat po Općem kolektivnom ugovoru dogovoriti minimalnu plaću koja će važiti za sljedeću godinu bez obzira šta Zakon o radu bude propisivao.

Dodao je da vlade i u drugim zemljama sudjeluju u određivanju minimalne plaće te da to može biti uvedeno i u FBiH, ali bi trebalo, kao i u tim zemljama, donijeti poseban zakon o minimalnoj plaći a ne da to regulira Zakon o radu.

Također, ESV je na današnjoj sjednici dalo podršku Prednacrtu zakona o štrajku i zaključilo da će se u fazi javne rasprave ponovo uključiti u njegovo razmatranje, te je predložilo Federalnom ministarstvu rada i socijane politike da organizuje sastanak s predstavnicima socijalnih partnera kako bi razmotrili pojedine sporne odredbe u tekstu.

Naredna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij FBiH zakazana je za 19. prosinac.

Kopirati
Drag cursor here to close