Razvoj pčelarstva

Osniva se udruga pčelara 'Duvanjski vrisak'

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 19:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utemeljiteljska skupština udruge pčelara "Duvanjski vrisak" Tomislavgrad održat će se u subotu, 25. veljače, u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije, s početkom u 10 sati.

''Cilj osnivanja udruge je unaprjeđenje, razvoj i promicanje pčelarstva, očuvanje prirodnog okoliša i bioraznolikosti, promicanje kvalitete proizvodnje, potrošnje i prodaje pčelinjih proizvoda, kao i educiranje i poticanje bavljenjem pčelarstvom u općini Tomislavgrad'', izjavio je za Fenu predsjednik Inicijativnog odbora za utemeljenje Udruge Jozo Bagarić.

Od djelatnosti kojima će se baviti novoutemeljena udruga, Bagarić je istaknuo zaštitu autohtone pasmine pčela u zemlji i inozemstvu, aktivno sudjelovanje u donošenju propisa iz pčelarstva, kreiranje poticajne politike, organiziranje i posjet sajmova, izložbi i pčelarskih radionica te suradnja s drugim udrugama i organizacijama.

Na upit postoje li prirodni preduvjeti za bavljenje pčelarstvom i koliko se Duvnjaka uopće bavi tom djelatnošću, Bagarić je istaknuo da se pčelarstvom u općini Tomislavgrad trenutno bavi između 35 i 40 osoba.

''Otprilike polovica je onih ozbiljnijih, 'selećih' pčelara, a ostatak smo mi hobisti. Uglavnom to je oko 1500 zajednica. Tijekom proljeća i ljeta taj broj se poveća gotovo peterostruko i dosegne brojku do oko 7000 zajednica'', kazao je Bagarić.

Istaknuo je kako za budućnost pčelarstva u Tomislavgradu ne treba brinuti s tim da njihovo znanje i tradicionalne vještine treba unaprijediti novim znanstvenim spoznajama i dopuniti laboratorijsko-kontrolnim kapacitetima te se posvetiti i financijski isplativijem dijelu pčelarstva kao što je proizvodnja matične mliječi, peluda, pčelinjeg otrova, propolisa, voska, rojeva, selekcioniranih matica.

Kopirati
Drag cursor here to close