Ideje u Srpskoj

Poslodavci žele preuzeti ministarstvo gospodarstva

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2014. u 20:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske objavila je u petak prioritetne zahtjeve poslovne zajednice, koje bi trebala uvažiti nova entitetska vlada.

Poslovna zajednica smatra da ministar zadužen za resor gospodarstva treba imati njihovu suglanost i biti iz tog sektora.

''Ministar gospodarstva ne treba biti čovjek politike, već menadžer i tražimo da to bude netko iz naših redova ko je stručan'', rekao je potpredsjendik Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić, u izjavi novinarima u Banja Luci.

Zahtijevaju i donošenje novog zakona o radu u RS-u, te izmjene zakona o porezu na dohodak i o dječjoj zaštiti, kao i zakona o poticajima.

Trivić je istaknuo kako novi zakon o radu treba biti usvojen u RS-u, budući da je to zakonodavstvo izmijenjeno i u zemljama u regiji.

U proteklom razdoblju su, kaže Trivić, obavili razgovore sa svim političkim subjektima i smatraju kako imaju obećanje da će taj zakon i biti usvojen.

''Novi zakon o radu treba i Vladi radi rješavanja problema u svojoj administraciji'', dodao je Trivić.
Naglasio je da predstavnici realnog sektora tim zakonom ne traže nikakva smanjenja radničkih prava, već samo jednostavnije procedure u oblasti radnih odnosa, što su spremni i argumentirati, a da Savez sindikata, protivljenjem izmjenama Zakona o radu, ''stavlja glavu u pjesak, pokušavajući zadržati status quo''.

Podlodavci traže i mjere za smanjenje javne potrošnje i unapređenje inspekcijskih i drugih organa, suzbijanje sive ekonomije, ali i reformu obrazovnog sustava.

Trivić je ukazao na veliku disproporciju plaća u javnom i privatnom sektoru u RS-u, brojnost administracije i komplicirane procedure koje povećavaju troškove gospodarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close