Most na Savi

Postavljen kamen temeljac: Most u Svilaju bit će spoj između EU i BiH

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2017. u 13:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, povjerenik EU za proširenje Johannes Hahn i ministar prometa Hrvatske Oleg Butković nazočili su danas svečanosti simboličnog postavljanja kamena temeljca za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi u Svilaju.

Jakov Ivanković, načelnik općine Odžak, kazao je kako ovaj projekat ima veliku važnost za regiju - za Hrvatsku i za BiH, ali ponajviše za općinu Odžak.

"Neki kažu da će ovaj most omogućiti da neki odu brže odavdje, ali ja kažem da je most spoj između EU i naše zemlje i donijet će nam bolja vremena. Na njega gledam kao polupunu čašu i mi sada imamo mogućnost, cilj koji moramo ostvariti, a to je izgradnja mosta. Ovaj projekt utječe na sve nas na način da će ovaj most postati žila kucavica BiH i na taj način i općina Odžak će postati srce Posavine", istaknuo je Ivanković.

Povjerenik EU za proširenje je naveo kako mu je zadovoljstvo sudjelovati u polaganju kamena temeljca, te istaknuo kako će taj most povezivati Hrvatsku i BiH.

"Most simbolizuje vezu između dvije zemlje. Cijeli programi imaju za cilj da se ubrza proces učlanjivanja BiH u EU. Kako bi se to postiglo, treba pospješiti ekonomiju i otvoriti nova radna mjesta koja će omogućiti ovoj zemlji da se brže približi tom putu. Most će zapravo pomoći dvosmjerno odvijanje odnosa između ove dvije zemlje. Institucije EU sa bankama su zajedno uložile preko 90 milijuna eura kako bi se ovaj projekat ostvario i donijet će značajne koristi za sve građane. U pitanju je jedna sunčana budućnost u Europskoj uniji", komentarisao je Hahn.

"Bez podrške povjerenika Hahna, ovaj projekt bi bio samo slovo na papiru. Zamolio bih da sa krene sa radom i na mostu u Gradiški i Brčkom. Most u Svilaju je dio solucija a ne dio problema", kazao je Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, prenosi N1.

Na svečanosti postavljanja kamena temeljca, prisutnima se obratio i Oleg Butković, ministar prometa i veza RH, koji je rekao kako most spaja dvije prijateljske i susjedne zemlje - BiH i Hrvatsku.

"Mi smo prije nekoliko mjeseci imali određenih problema koje smo riješili, riješit ćemo i druge probleme. Interes Hrvatske je da se povezuje sa BiH. Izgradnjom ovog koridora sigurno je da će gospodarski jačati i Hrvatska i BiH i, kao što je Jusko rekao, imamo u planu i most na Gradiški i most kod Brčkog", kazao je Butković.

Predsjedavajući Vijeća Ministara Denis Zvizdić je istaknuo kako su sa jučer održanog sastanka premijera poslate poruke koje ocrtavaju želju svih zemalja Zapadnog Balkana, a to je da postanu punopravne članice EU.

"Most se nalazi na jednom od najvažnijih koridora koji će nas povezati sa Hrvatskom i Budimpeštom i EU. Bit će još ovakvih projekata između BiH i Hrvatske i brzo ćemo održati zajedničku sjednicu dvije vlade i riješiti određeni broj pitanja koji će biti namijenjeni ka poboljšanju ekonomskih odnosa i olakšat će i ekonomske veze i svakodnevni život ljudi", rekao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close