Komunalna policija!

Sarajevo muku muči s nelegalnom uličnom prodajom!

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2015. u 15:24 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nelegalnu uličnu prodaju i pitanje crnog tržišta koje u Sarajevu uzima sve više maha moguće je suzbiti izmjenama zakonske regulative koja će odrediti nadležnosti i dati veće ovlasti onima koji su zaduženi za borbu protiv ovih pojava.

Rečeno je to na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministra komunalne privrede Senada Hasanspahića te predstavnika Uprave KJKP "Tržnice i pijace", Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i općinskih komunalnih inspekcija.

Na sastanku je ukazano na posljedice koje nelegalna prodaja može imati na proračun Kantona Sarajevo, a direktor KJKP "Tržnice i pijace" Jasmin Terović naglašava da je i pored svih poduzetih mjera, nelegalna prodaja u stalnom porastu što dovodi u pitanje dalje poslovanje ovog poduzeća.

''Ne samo da su ti prodavači odbili ponudu da uđu pod okrilje legalne trgovine, nego i oni koji rade kod nas imaju tendenciju da i sami postanu dio crnog tržišta'' naglasio je.

Pripremljeni zakoni o inspekciji i o unutarnjim poslovima trebali bi precizirati do sada različito tumačene odredbe, uglavnom one koje određuju nadležnosti kantonalne i općinske komunalne inspekcije.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir je kazao da je cilj proširiti kontrolne kapacitete inspekcije i policije, a izmjenama Zakona o privremenom korištenju javnih površina precizirala bi se obaveza općinske komunalne inspekcije dok bi inspektori dobili nadležnost oduzimanja nelegalne robe kao predmeta prekršaja.

Dodao je da još uvijek čeka odgovore općinskih organa kada je u pitanju angažiranje pripadnika policije u provođenju općinskih odluka o javnom redu i miru.

Premijer Konaković je važnim ocijenio donošenje Zakona o komunalnoj policiji, dodajući da će biti zaposleni i novi ljudi ukoliko bude potrebe jer to nije trošak, nego investicija budući da će oni biti alat u uređenju ovakvog stanja.

Konaković je zatražio viši nivo međusobne komunikacije i razmjene iskustva, a od nadležnih institucija i da iniciraju pojedina zakonska rješenja, priopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close