Poljoprivreda

Susreti i stručna predavanja u Gradačcu

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 03. 09. 2011. u 15:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive u Gradačcu, danas je održan tradicionalni susret proizvođača hrane i pića sa stručnim radnicima i predstavnicima vlasti, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanske županije i Petrokemije Kutina.

Susret je počeo stručnim predavanjem mr. sc. Biserke Stojić, voditeljice Službe primjene Petrokemija Kutina, koja je govorila o gnojidbi prema euoropskim principima i dosadašnjim praksama u regiji.

"Nažalost, naši su prostori daleko od onih stvari koje EU traži, naši poljoprivredni proizvođači nisu upoznati sa svim tim propisima i normama koje EU nameće. Jedna od najznačajnijih je nitratna direktiva, koja će nas sve pogoditi, a to je ograničenje unosa dušika. Treba upoznati sve poljoprivredne proizvođače šta će se to sve događati prilikom ulaska u EU i šta sve trebamo napraviti. Mislim da smo i nedovoljno educirani, a također, na području BiH postoji masa propisa koji reguliraju određene stvari, međutim oni se praktički ne primjenjuju u punom smislu te riječi. Kada je u pitanju gnojdba, koja je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera prinosa različitih kultura, ona mora biti i u skladu s europskom nitratnom direktivom, s dobrom poljoprivrednom praksom i mora poštovati određene druge direktive koje EU postavlja", istakla je Biserka Stojić.

Predstavnici švicarske kompanije Syngenta Dalibor Dončić i Emir Sejdić prezentirali su najnovije trendove u proizvodnji i zaštiti jabuke.

"Željeli smo prikazati poljoprivrednim proizvođačima koji je sistem rada Syngente na tržištu BiH, te smo pokazali naše aktivnosti u jesenjem periodu, kada ćemo izvršiti analizu roda u voćnjaku, kvaliteta u raznim segmentima, kao što je obojenost, deklasiranje zbog berbe i ostalih parametara. I onda ćemo na osnovu tih analiza predložiti mjere za poboljšanje, da bismo za naše zimsko druženje s poljoprivrednim proizvođačima imali jednu tematiku koja je aktualna i koja direktno pomaže, diže kvalitet i konkurentnost proizvođača voća", rekao je Dalibor Dončić.

O trenutnom stanju poljoprivrede, unapređenju proizvodnje i podsticajnim mjerama govorili su pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Samid Šarac i direktor Poljoprivrednog zavoda Tuzla Nusret Šerifović.

Poduzetnici iz Vukovarsko-srijemske županije iz Hrvatske i sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine su se također na ovom sajmu.

Ovaj susret je dio implementacije projekta "Zajedničkim snagama do inovativnog okruženja"“, koji implementiraju Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Regionalna razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije HRAST Vinkovci (Hrvatska).

Projekt financira Europska unija sa 84,18 posto, dok će preostali iznos od 15,88 posto obezbijediti implementatori. Projekt traje 14 mjeseci, a vrijednost za BiH iznosi 109.673,74 eura.

"Projektom se želi unaprijediti poslovno okruženje područja sjeveroistočne BiH i Vukovarsko-srijemske županije, tako da postanu vodeća inovativna okruženja. Tu se, prije svega, misli na potrebu poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i njihove inovativnosti za izlazak na domaća i inozemna tržišta. Ovo je prvi korak u stvaranju suradnje ovih prekograničnih područja kako bismo ojačali kapacitete malih i srednjih preduzeća. Zbog toga bi sve one institucije koje su zadužene za razvoj biznisa trebale ovome malo više posvetiti pozornost", rekao je Enver Sarvan, izvršni direktor NBR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close