Nižu se obećanja

Tko vjeruje da će FBiH 2017. biti najveće gradilište regije?

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 21:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri vladajuće koalicije u Federaciji BiH, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, obećali su krajem prošle godine da će u 2017. godini FBiH biti najveće gradilište u okruženju. Međutim, od obećanih brzih cesta do Bihaća i Tuzle, zasad, nema ništa, osim novih obećanja, piše N1.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da mu je cilj da Federacija BiH pretekne Republiku Srpsku u obimu infrastrukturnih projekata. To bi se, kako je rekao, postiglo izgradnjom autocesta i brzih cesta. No, rade li vladajući nešto na tome? U Planu investicija Federacije od 2016. do 2018. godine spominju se ulaganja od milijardu i 600 milijuna maraka, po godinama, u prosjeku pola milijarde. U tom programu su pobrojane hidrocentrale, termoelektrane i koridor 5C. Od najavljenih novih brzih cesta, u tom programu jedino se navodi dionica od Lašve do Nević Polja, ukupne vrijednosti preko 400 milijuna maraka. U Autocestama Federacije BiH uvjeravaju da je dosta posla urađeno za tu dionicu, a da ne bi trebalo dugo proći i da stignu i bageri.

"Imamo urađen glavni projekt, imamo pripremljenu svu dokumentaciju, elaboraciju o eksproprijaciji, tako da smo spremni za realizaciju. Ono što sada čekamo jeste na izmjenu urbanističkog plana za Srednjebosanski kanton", kazao je Adnan Terzić, Autoceste FBiH.

O nastavku brze ceste od Nević Polja do Jajca tek se pregovara, dok se za pravac prema Tuzli čeka ishod dogovora o trasi autoceste Beograd-Sarajevo, koja bi mogla ići od Bijeljine, preko Brčkog i Tuzle, do Žepča, i dalje Koridorom 5C do Sarajeva. No, do prvih bagera na brzim cestama koje su zamisli arhitekte na vlasti, poput Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića, proći će još vremena. Za te dionice, kako saznajemo, još nisu izdane urbanističke dozvole, niti su prilagođeni urbanistički planovi kantona, niti Prostorni plan Federacije. Za razliku od Republike Srpske, koja uvelike gradi autocestu Banjaluka-Doboj, a ostale dionice su ucrtane u tamošnji prostorni plan. U međuvremenu, resorni državni ministar još samo zamišlja sve najavljene brze ceste.

Više pogledajte u video prilogu na N1.

Kopirati
Drag cursor here to close