Vrijeme ističe

U Ateni štrajkovi protiv vladinih mjera štednje

Vijesti / BiH-EU | 12. 09. 2012. u 12:53 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajkovi nastavnika, liječnika i općinskih službenika odvojeno su u srijedu počeli u Ateni protiv planiranih vladinih mjera štednje i smanjenja broja zaposlenih, dok se državni službenici i zaposleni u osiguranju spremaju za prosvjed kasnije tijekom dana.

Grčki premijer Antonis Samaras pozvao je koalicijske partnere na sastanak vladinog kabineta pošto ističe vrijeme formalnoj Ateni da finalizira paket mjera štednje od 11,5 milijardi eura za 2013/14 godinu kako bi "trojka povjeritelja" odblokirala pristup kreditima.

Mediji javljaju da se Grčka vlada nalazi pod jakim pritiskom "trojke" - Europske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske centralne banke (ECB) i da je primorava da "skreše" mirovine i otpremnine za raskid radnih odnosa i revidira broj radnih sati, prenosi AFP.

Rezovi obuhvaćaju „kresanje“ mirovina za 3,5 milijardi eura, izdvajanja za zdravstvo od 1,47 milijardi, kao i smanjenje izdvajanje za obranu za 517 milijuna eura. Sve te mjere formalno Atena mora upakirati do petka ukoliko želi da predstavi svoj plan štednje partnerima iz eurozone na Cipru.

U izvještaju "trojke", koji se očekuje u listopadu, biti će izrečena ocjena da li je Grčka u stanju da dobije prekopotrebnu 31 milijardu eura kao dio od ukupnih 130 milijardi eura vrijednog paketa EU-MMF pomoći.

Državni privatni fond objelodanio je u utorak i nekoliko projekata, dok je šest investitora, uključujući i kompanije iz Velike Britanije i Rusije, zaprijetili su da će kao pokriće za kredite zatražiti zauzvrat zemljište na turističkim otocima Rodosu i Krfa.

Kopirati
Drag cursor here to close