Čeka se okončanje sporova

U bivšim republikama SFRJ pola milijarde eura imovine

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2015. u 12:17 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka i Investbanka, koje su u stečaju, više od desetljeća čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svoje imovine vrijedne više od pola milijarde eura, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na podatke Agencije za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova u bivšim republikama SFRJ i to najviše u Hrvatskoj, čak 23, u Crnoj Gori 21, BiH 11 i četiri u Makedoniji.

Ukupan iznos tužbenih zahtjeva ove banke po svim osnovama prema firmama iz država sukcesora bivše Jugoslavije iznosi 250 milijuna eura, prenosi Srna.

U Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korištene kao glavne filijale, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru.

Jugobanka vodi veći broj postupaka za dugove firmi sa teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske u vezi s obavezama prema Pariskom klubu povjeritelja. Vrijednost tužbenih zahtjeva u BiH iznosi 22 milijuna eura, Hrvatskoj 23, a u Makedoniji 11 milijuna eura.

Beogradska banka potražuje oko 12 milijuna dolara i 7,5 milijuna eura od povjeritelja s teritorije bivših republika, a najviše od firmi iz Slovenije - 11,3 milijuna dolara. Od kompanija iz BiH potražuje oko 400.000 dolara i 7,5 miliona eura.

Investbanka je na teritoriji BiH u trenutku otvaranja stečaja imala 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila, a ostale su još četiri neprodane nekretnine.

U Hrvatskoj Investbanka ima dvije nepokretnosti - poslovne prostore bivših filijala u Zagrebu i Osijeku ukupne površine više od 1.000 metara kvadratnih.
Tužbeni zahtjev za naknadu štete tržišne cijene nepokretnosti u Zagrebu odbio je prvo nadležni sud 2003. godine, a zatim i Vrhovni sud Hrvatske.

Beogradska banka potražuje imovinu od Hrvatske, Crne Gore i BiH, gdje je predmet spora objekt u Tuzli, kao i "Kozara prevoz" u Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close