ZZO HNŽ

U HNŽ-u povećana potrošnja lijekova

Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2017. u 14:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privremeno Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a održalo je četvrtu redovitu sjednicu i usvojilo Izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Odluku o usvajanju Obračuna sredstava u zdravstvu za 2016.godinu i Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2018-2020. godina.

Također, Upravno vijeće radilo je na preispitivanju Strateškog plana Zavoda za razdoblje 2017-2020. godina te usvojilo pet izvješća koja se odnose na period od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine (Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješća o upućivanju na liječenje izvan Županije, Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o provedenim postupcima javne nabave), kao i informaciju o implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS).

U obrazloženju navedenog Izvješća o financijskom poslovanju Zavoda kazano je kako je u tom razdoblju Zavod ostvario prihode u iznosu od 34.618.937,00 maraka što je 28,39 posto od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2017. godinu, a ukupni rashodi i kapitalni izdaci iznosili su 30.888.697,00 maraka ili 25,33 posto sredstava predviđenih Financijskim planom.

''Povećanje prihoda od 3,39 posto u odnosu na planirane prihode za prvi kvartal odnosi se na jednokratne uplate koje se neće ponavljati u nastavku godine, a odnose se na prihod od distribucije premije osiguranja (markice), prihod od naplate zaostalih potraživanja Zavoda iz ranijih godina i prihod od inozemnog osiguranja. Unatoč navedenim činjenicama ostvareni prihodi nagovještavaju stabilnu financijsku godinu i provođenje aktivnosti onako kako smo planirali. Naravno, sve ovo je uvjetovano stabilnošću gospodarskog sektora'', kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak.

Izvješće o potrošnji lijekova pokazalo je kako se potrošnja lijekova u prvom kvartalu 2017. godine povećala za 3 posto u broju recepata, 1 posto u broju izdanih pakiranja lijekova i 4 posto u novcu koji Zavod izdvaja za plaćanje lijekova s Liste lijekova u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana pokazalo pad broja izdanih doznaka za 5 posto ili 12 posto manju potrošnju novčanih sredstava u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Također, zabilježeno je i povećanje troškova liječenja osiguranika ovoga Zavoda izvan Županije. Razlozi ovoga povećanja su upućivanja osiguranika na liječenja koja se nisu mogla obaviti niti u jednoj od tri ugovorne bolnice u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, kao i pristigli računi za liječenja osiguranika koja su započela u 2016. godini.

Nakon redovitih izvješća članovi Upravnog vijeća informirani su o implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava IZIS.

Menadžer projekta IZIS Velimir Novak članovima Vijeća prezentirao je sve aktivnosti koje su provedene od 2012. godine do sada, rezultate provedenih aktivnosti kao i aktivnosti koje će biti provedene u 2017. godini, a riječ je o e-modulu za javno zdravstvo, e-modulu za kontrolu bolovanja, e-bilanci osiguranika, integraciji IZIS – a s specijalističko konzultativnom zdravstvenom zaštitom i hitnom medicinskom pomoći (SKZZ softver), integraciji IZIS – a sa središnjim laboratorijskim sustavom (LIS) i integraciji IZIS – a sa središnjim radiološki informacijskim sustavom (PACS/RIS). Nakon realizacije svih navedenih aktivnosti stvorit će se preduvjeti za razvoj mobilnih aplikacija za osiguranike i liječnike.

''Završetkom nevedenih funkcionalnosti imat ćemo jedinstven integrirani zdravstveni informacijski sustav koji je nužan da bi smo u praksi ostvarili i integriranu zdravstvenu zaštitu'', zaključio je direktor Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close