Zahtjeva hitan sastanak

Udruženje poslodavaca FBiH: Generalno stanje u društvu je katastrofalno

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2014. u 13:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izjavio je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je, kao građanin i poslodavac, zabrinut zbog saznanja da državni i entitetski parlamenti prestaju s radom u tekućem sazivu, te da neće nastaviti vjerojatno četiri, pet ili više mjeseci, do izbora novog saziva.

Dodao je da je situacija po pitanju gospodarstva, života građana, elementarnih nepogoda i generalnog stanja u društvu katastrofalna i da bi svi, uključujući i vlast, trebali raditi po 12 sati dnevno, a ne obustavljati rad na nekoliko mjeseci.

Čengić je posebno nezadovoljan otkazivanjem sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH koja je trebala biti održana sutra i dodaje da poslodavci inzistiraju da ona bude održana u narednih sedam dana.

Pojasnio je da je bilo dogovoreno da razmatraju Zakon o privrednim društvima, Zakon o stečajnom postupku, Zakon o turističkim zajednicama, te Zakon o registraciji poslovnih subjekata koji su svi vrlo značajni za poslodavce, a čije nedonošenje šteti cijelom društvu.

Čengić je istaknuo da poslodavci smatraju da Nacrt zakona o porezu na dobit, koji je usvojen u formi nacrta, nije stimulativan za izvoznike i investitore jer ne sadrži poticaje za izvoz i reinvestirane.

''Udruženje je danas donijelo zaključak da hitno bude sazvan sastanak s ministrom financija i da parlamentarnim klubovima bude poslat zahtjev da u Nacrt ugrade odredbe koje stimuliraju izvoz i nova ulaganja u proizvodne i uslužne objekte'', rekao je Čengić.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević objasnio je da je Vlada FBiH Zakon o gospodarskim društvima i Zakon o porezu na dobit usvojila u formi nacrta ili prijedloga, ali da poslodavci tim rješenjima nisu zadovoljni.

''Zamolili su nas da ovi zakoni budu usvojeni jer su oni bili uvjet za kredit Svjetske banke i novu tranšu MMF-a, a da nakon toga mi možemo predložiti izmjene i dopune tih zakona, što smo mi i učinili'', kazao je Pandurević.

Kopirati
Drag cursor here to close