Bez razmišljanja

Više od 80% IT stručnjaka iz BiH spremno napustiti državu zbog posla

Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2017. u 07:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak IT stručnjaka je globalni problem, čije se posljedice osjete i u Bosni i Hercegovini. Postojeći obrazovni sustav ne proizvodi dovoljno kadra te su kompanije sve češće suočene s tim da ne mogu popuniti otvorena radna mjesta.

Problemu svakako doprinosi i činjenica da mladi sve više napuštaju zemlju u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima, a među onima koji odlaze je i velik broj IT stručnjaka. Portal Paylab je početkom 2017. proveo istraživanje s fokusom na ICT stručnjake, koje je obuhvatilo Baltičke zemlje, Balkan i središnju Europu, u nastojanju da ispita njihovu spremnost za rad u inozemstvu.

Istraživanje pokazuje da je čak 78% ICT stručnjaka spremno napustiti regiju, ukoliko im se ukaže prilika za rad u inozemstvu. Istraživanjem je obuhvaćeno 4343 IT stručnjaka, softverskih inženjera, tehničkih stručnjaka i programera, iz 11 zemalja središnje i istočne Europe.

U istraživanje je bila uključena i Bosna i Hercegovina, odnosno Kolektiv – Posao.ba s najvećim portalom za istraživanje plaća u BiH www.plata.ba. Poznato je da većina ICT stručnjaka pokazuje zanimanje za nove mogućnosti zapošljavanja i aktivno prati trenutačne ponude na tržištu rada, čak i onda kada imaju stabilno zaposlenje i nisu u procesu traženja posla.

Globalna studija Stackoverflowa, koja mapira karijerno ponašanje IT stručnjaka, također to potvrđuje s podatkom da samo 13,1 posto programera aktivno traži posao, ali da se njih 75,2 posto zanima za nove mogućnosti zapošljavanja. IT stručnjaci iz zemalja središnje Europe i Balkana otvoreni su za privlačne poslovne mogućnosti i izražavaju relativno visoku spremnost putovanja u inozemstvo zbog posla. Samo 22 posto ispitanika zaposlenih u IT sektoru potpuno isključuju rad u inozemstvu.

U BiH postotak IT stručnjaka koji su spremni na preseljenje zbog posla, uključujući i one koji bi se preselili samo na kraće vrijeme, doseže čak 81 posto. Nedavno objavljena Studija razvoja IT sektora u Sarajevskoj županiji, čiju je izradu podupro projekt MarketMakers, kojeg podržava Vlada Švicarske, pokazuje da IT tvrtke u BiH uglavnom gube iskusne stručne kadrove spremne raditi na implementaciji kompleksnih projekata, kao i tim lidere koji vode i koordiniraju implementaciju IT projekata.

Zamjena za izgubljeni kadar ne postoji na tržištu nego ju je potrebno stvoriti ponovnim investiranjem novca i vremena. Osim što negativno djeluje na operativno poslovanje IT industrije, odlazak stručnog IT kadra iz Bosne i Hercegovine ima za posljedicu i potencijalno velike ekonomske gubitke. U studiji se navodi da odlazak jednog senior softwer developera iz BiH prouzrokuje izravnu i neizravnu štetu od 4 milijuna KM, dok je gubitak uzrokovan odlaskom stručnog IT kadra u posljednjih 12 mjeseci procijenjen na više od 300 milijuna KM.

Podjednako zabrinjava i podatak da broj IT stručnjaka koji su napustili Bosnu i Hercegovinu u proteklih 12 mjeseci premašuje ukupan broj studenata upisanih na sve fakultete koji educiraju IT kadar u sarajevskoj županiji. Kako ovaj proces zaustaviti, nitko ne zna.

Kopirati
Drag cursor here to close