Službena valuta

Zajednička europska valuta: Hrvatska uvodi euro

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2016. u 06:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, osam zemalja članica Europske unije koji još ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno uvesti zajedničku europsku valutu, piše britanski Daily Express.

Navodno bi Jean-Claude Juncker mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. On nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini.

I njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također navodi da će se nakon Brexita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije, piše Index.hr.

Unatoč prozivkama, Juncker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja eura u zemljama koje ga još ne koriste, piše Daily Express.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije, dosadašnji europski povjerenik za financije, Britanac Lord Hill podnio je ostavku, a na njegovo je mjesto došao Latvijac Valdis Dombrovskis koji je već ranije iskazivao svoj čvrsti stav o uvođenju eura u sve zemlje članice.

Podsjetimo, nakon što je preuzeo fotelju premijera, Tihomir Orešković koji se u Berlinu susreo s Angelom Merkel najavio je da Hrvatska što prije želi ispuniti kriterije iz Maastrichta.

Kopirati
Drag cursor here to close