Pregled tjedna

Lažni Bleiburg, lažni povratak, lažni branitelji i aplauz za nogu u guzicu

Kolumna / Kolumne | 23. 05. 2016. u 07:48 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.5. – Ponedjeljak

''Nemamo potencijala za vladavinu prava'', izjavio je Fadil Novalić, ispalivši još jedan biser, ovog puta pred morem stranih diplomata, poput onoga kad je građanima ispalio da su rastrošni.
No, nije daleko od istine ovoga puta federalni premijer. Daleko smo mi od prava i pravice. Da nismo puno bi stvari bilo lakše i bila bi manja gužva na visokim prijestoljima.
S druge strane, nejasno je kako se Milorad Dodik, predsjednik RS-a boji doći u Federaciju strahujući zbog uhićenja ako Federacija nema potencijala kad je pravosuđe u pitanju. Pitanje je i tko to trubi o jedinstvenoj državi ako Dodik može u jednom dijelu biti nevin, a u drugom gonjen?

17.5. – Utorak

Stresla se Banja Luka nakon izjave biskupa Komarice da je ona današnji Bleiburg. Istina, biskup je malo bio oštar. (A ide oštrina visokim svećenicima, jer je regiju danima držala Puljićeva štraca.)

No, treba staviti ruku na srce i reći da je dobar dio Srpske čist od drugih i trećih. Baš kao što je i dobar dio Federacije čist od drugih i trećih. Isto tako, treba biti iskren i opet staviti ruku na srce, pa reći da je priča o povratku priča za malu djecu. Tko se vratio, vratio se. Za povratak, osim kuće izgrađene opljačkanim i doniranim materijalima, potreban je i posao. A danas posla nemaju ni ''osvajači'', kamo li da ga bude za povratnike. Dakle, osim mrtvima, ratne računice još se vode povratnicima, i broji se tko je koga više, a tko manje.

Stoga, niti će jedni reći da su previše protjerali drugih i trećih, niti će drugi i treći to reći za prve. Niti će se tko vratiti na ognjište. Jer sunce tuđeg neba, kako-tako, grije. Ovdje još zemlja nema sve slojeve neba.

18.5. – Srijeda

Nedavno je naređeno državnim poduzećima da smisle kako vratiti dug prema mirovinskim i zdravstvenim fondovima. Kako, Federacija ne pita. No, odgovor je dao ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić rekavši da bi ustanova kojoj je na čelu, a koja duguje pristojnu cifru za doprinose, mogla smanjiti broj usluga i srezati broj uposlenih. Tajna nije da će se red na državnim jaslama smanjivati. Traže to i stranci.
I sam je brzopleti premijer rekao kako uskoro više od tisuću državnih službenika dobiva nogu. Netko i dvije.

U moru vijesti o rezultatima popisa, isplivala je i ona da je dogovoreno da će se objaviti rezultati. Potom je objavljeno kako RS neće priznati rezultate. Kad se prebrojimo, neće nam biti sve na broju. Kao što nisu bile ni prije popisa.

19.5. – Četvrtak

Propao je prosvjed branitelja. Unatoč najavljenim paljevinama, ništa se nije upalilo. Čak ni  meteoalarm. Udruge kažu da na ulicama nisu pravi branitelji. Pravi branitelji su u udrugama. Ono malo ljudi što se okupilo reklo je kako su u udrugama loši branitelji. Složni su samo u jednom – da su pucali jedni na druge. Samo, što su neki pucali uzalud, a neki naplatili pucačinu. Čak i onu bez metka.

20.5. – Petak

Samohrana majka se polila benzinom ispred zgrade Vlade. Iz BiH otišlo 80 tisuća ljudi. Biti političar je jedini siguran posao u BiH. Za glas bh. građana će se boriti 115 političkih stranaka.
Svi naslovi zadnjeg dana radnog tjedna su tužni. Zadnji možda i najtužniji.

21.5. – Subota

''Mostar će dobiti novu sudnicu'', prolomilo se eterom kako da grad bez izbora dobiva nuklearni centar. Ili možda izbore.

S druge strane, Tužiteljstvo u Mostaru, nema glasnogovornika. Jedino u državi. Tako ćete mjesecima čekati potvrdu nečega što već znate, a radnici na pravdi, pravednosti i pravu skrit će od javnosti nepravdu i postati jaka karika lanca te nepravde.

22.5. – Nedjelja

Stresna je bila nedjelja za neke pravaše. Zvonko Jurišić, nekada glavni čovjek HSP-a BiH, izbačen je iz stranke. Od ravnatelja doma zdravlja, preko zastupničke klupe, premijerske fotelje - s neplaćenom izradom web-stranice za svoju vladu - predsjednika stranke, titule kandidata za člana Predsjedništva BiH do pljeska za šutanje u dupe.
Utjeha je to onima koji vjeruju da će jednom sve oni što su sjedali gdje treba i gdje ne treba pregaziti vrijeme i ispljunuti fotelja.

Kopirati
Drag cursor here to close