Roba

Lutkica sa instastory strane

Kolumna / Kolumne | 20. 09. 2017. u 07:56 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Evo nisam ni ja bez dlake na jeziku. Tko nije jeo sira iz mijeha, nije im'o dlaku na jeziku. Ali dlaka je tu da se skine. Fino dva prsta turneš u grlo i izvučeš. Nije problem. Jer nije nužno da je dobro biti bez dlake na jeziku.

Ako si bez dlake na jeziku to samo pokazuje da si se otuđio od običnog čovjeka što ode ponekad na pijacu, do piljare, kod obućara da mu potplati ili pokrpi nešto što voli nazuvat', da ode pješice do susjednog kvarta, ama da ode do fakin teretane pješice.

Evo je Dušanka Majkić emancipirana žena, elokventna, bez dlake na jeziku, i nerijetko uživam u njenim sočnim replikama. Ali eto, nije ni emancipirana majka preduvjet da će dijete ispas' čestito. Može dijete dobiti dobro uhljebljenje u državnoj firmi, možda nekoj što ukuplja harač od radnog naroda, i onda u neka doba prestane kupovati sir s tržnice. Pa kako više ne tura dva prsta u grlo da izvadi dlaku, dobije neke blesave primisli. Tipa da bi za državnu ekonomiju bilo dobro da sve žene daju otkaz, što je nedavno savjetovao ekonomski guru Dejan Majkić.

Od Sabora preko madraca do mudraca

Nisam mislio napadati vidno uzrujanog Dejana, jer je njegov komentar očito produkt nezadovoljstva zbog uvida koliko djelatnici državnih firmi moraju truda i vremena utrošiti da bi od sirotinje izmuzli dovoljno novca za jednu jedinu zastupničku plaću. Budući da je jedini zastupnik kojeg on poznaje njegova majka, razumljivo je da čovjek živi u zabludi da su žene krive.

Ono što mene u tome svemu brine jest činjenica da mi nismo digli veću frku oko toga. Naše žene šute jer rade za mizeriju. Možda su kasirke i rade od jutra do sutra samo za ratu kredita. Možda su tajnice ili asistentice pa rade na ugovor o djelu, a djelo kao sabrana djela ruske klasične književnosti, ne vidiš kraja, ali znaš da nisu na neodređeno. Možda su čistačice pa kad i ako vide plaću. No naše su žene najčešće samo lijepi privjesak.

Kad hoćeš pohvaliti djevojčicu, najčešće kažeš: „Kako si lijepa! A tko mi se divno smije! Slatkica! Što si se divno obukla! Imaš divne velike oči!” Potom, kad te iste djevojčice odrastu, napadaju ih razne Šimleše što po instagramu dijele slike svojih oblina. Naučili smo ih da budu šutljive i lijepe, da ne baljezgaju kad ide Liga prvaka i Dnevnik, da ne pitaju gdje si bio, šta si radio, otkud ti fleka na košulji. Naučene su samo da kimaju svojim lijepim glavicama. Jer, jbg. mi muški ipak imamo dvije glave, ovu gornju za šišanje (rjeđe za brijanje) i onu donju što mislimo njome.

Super tarife

Kažu da seks skandal potresa domaću katoličku crkvu, neki likovi u Modriči odlučili ucjenjivati svećenika zbog snimke seksa s dvjema ženama. Likovi su uhićeni što je i OK, treba uhititi svakoga tko ucjenjuje drugoga, a kažu da od popa odavno pitaju para i da su ruku zavukli duboko u lemuzinu.

Ali zanimljiv je motiv ucjene. Svećeniku, da ne otkriju snimke seksa s dvjema ženama. Nema podataka da su sporne žene ucjenjivali. Suludo. Svećenik pristaje dati novac da narod ne vidi da ima kuwac i da ga upotrebljava. Stid ga je, valjda, što laže vjernicima za seks. Nije ga stid pred Bogom, komu se zavjetovao na celibat. Jer, ako mu nije palo na um da ga vidi Svevideći, onda je tu veći problem što laže narodu da ima Boga, a sam u njega ne vjeruje. Ili, ako već vjeruje u Boga, onda od koga se krije. Ovdje je pitanje ucjene bila samo njegova muška reputacija. Što je u svemu tome žena?! Ništa. Roba.

Čovjek jednostavno nije mogao probrati. Jedna ima 20, druga 35. Teško mu je bilo odabrati. Upravo tako, to je ono što nam s plakata poručuje Eronet. Isto nam plakatom na kojem su dvije žene koje ljube jednog muškarca poručuju da je žena samo tarifa. Roba. Od silnih udruženja za prava žena, za zaštitu potrošača, protiv ovog reklamnog plakata, latentno muško šovinističkog, u Bosni i Hercegovini nije se pobunio... Nitko.

Oprostite, ako vam je dobro. Bit će vam još bolje ako vam supruge i majke dadnu otkaze. Bit će posla za muške koji evo već dva desetljeća vode zemlju u Europu i mada geografski živimo u srcu Europe, svakoga smo dana sve dalje od nje. Možda da probamo mi muški dati otkaze?! Ionako smo k'o trutovi, ni za šta osim za j...

Kopirati
Drag cursor here to close