Pregled tjedna

Popišana vlast

Kolumna / Kolumne | 10. 07. 2017. u 07:57 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.7. – Ponedjeljak

Iako su se na povijesnom bajramskom ručku Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić prije dvije godine zakleli na ljubav i vjernost, pukla je bošnjačka koalicijska tikva. Čelnik SDA rekao je kako nema nikakve šanse za bilo kakvu buduću suradnju s Radončićem.

Vidjet ćemo koliko je Izetbegović od riječi jer i ranije je govorio svašta o Radončiću koji je o njemu svašta pisao pa su se opet izljubili radi fotelja. Moguće da se u razdoblju prije nove raspodjele fotelja zamrze da bi se strasno zavoljeli nakon foteljaške računice.

4.7. – Utorak

''Nikada se više u BiH neće donijeti niti jedna odluka bez bošnjačkog naroda'', objavila je SDA reagiravši na navode da bi hrvatska i srpska strana u vlast mogla izabrati bošnjačkog partnera koji njima paše.

Nastavak je to pokazivanja mišića Fahrudinu Radončiću koji ne odustaje od bockanja bošnjačkog Gospodara Prstenova. No, dokaz je to i dvostrukih mjerila jer SDA se pravi gluha kad Hrvati kažu kako nije u redu da netko po svojoj mjeri bira Hrvate. Ako su, dakle, samo pravi Hrvati oni Čovićevi, kako to spočitava SDA, jesu li onda i pravi Bošnjaci samo oni koji su uz Bakira?

Pitanje je sad.

5.7. – Srijeda

Razočarani Bosanac poslao je pismo javnosti u kojem navodi kako su mu ležaljke na neumskoj plaži toliko srezale budžet za odmor da je umjesto sedam na moru proveo samo četiri dana.

Da je razočarani Bosanac otišao bilo gdje drugo na Jadran i platio ležaljku ne bi bio razočaran niti bi pisao pisma. Ovako, umjesto da je zakukao kako mu je trebala svjetlosna godina da stigne do komadića svoje zemlje na moru, on je zavapio za potrebnom da sve svima bude besplatno. E takav besplatni svijet ne postoji.

6.7. – Četvrtak

Ispadosmo svi odreda glupi. Barem oni što su rekli glas ili napisali slovo o tome kako je tron Prve Dame Zdravlja ipak malo previše za sve nepotizme ove zemlje. No, nagrada za najmenadžera koju je dobila Sebija Izetbegović govori nam da svi oni rade kako treba, samo da mi bezveze pričamo. I bezveze živimo.

7.7. – Petak

Napokon je netko ustao i jednoj razini vlasti rekao da kako ne misli skrenuti pogled pred njihovim pogledima ili pognuti leđa pred njihovim visinama. Majka iz Tomislavgrada, koja je u ogromnoj boli gubitka djeteta odlučila darivati organe i spasiti tako šest života, odbila je primiti priznanje od Općine.

Upozorila ih je da godinu dana nakon pogibije djeteta nisu prstom makli da se prometnica, koja je i ranije nosila živote i punila crne kronike, uredi i osigura kako ne bi piloti nastavili ubijati djecu.
Vlast je tijekom njezina govora bila kao popišana.

A što je drugo vlast kad su joj važnije stvari na papirima nego naši stvarni životi nego popišana. I pišljiva.

8.7. – Subota

Zaprijetio netko smrću Draganu Bursaću. Zasmetalo nekome što Bursać piše kako su glupa vremena u kojima je netko glupo zaglavio i kako bi se taj netko trebao odreći lošeg sebe.
Zasmetalo nekome što mu je netko rekao da nije dobar i da ne treba veličati zlo. A baš taj netko sigurno proziva neprijatelja Erdogana za zatucanost i loše vladanje u kojem je sastavni dio teror nad medijima, pa i pozivi na smrt istinama i novinarima. Eto nam pameti. I istine.

9.7. – Nedjelja

Počelo se prilično rano, čak se nije čekalo ni da prođe ljeto, s predizbornom kampanjom. Planiraju se igre i igrice, plasiraju se vijesti i vjestice i podmeću istine. Obilježavanja smrti su jača ove godine nego one ranije a i krpljenja ulica i lupanje projekata izgledaju ozbiljnije.

Samo je glasačko tijelo tuplje nego ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close