Pregled tjedna

Srednjak za Baketa

Kolumna / Kolumne | 28. 08. 2017. u 07:26 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.8. – Ponedjeljak

Svi će sve za lovu, jedan je od silnih komentara na izjave austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza da se ženama u Sarajevu plaća da se u javnosti pojavljuju u potpunosti prekrivene.

Tako bi se, kaže Austrijanac zgodnog prezimena za komentare, promijenila slika glavnoga grada. Kao da već nije promijenjena i kao da se priča o plaćenim ''umotavanjima'' nije provukla kod nas već davno.

Sve za pare. I pokrivanje i plasiranje priča.

22.8. – Utorak

Vijest o propucanoj nozi Zdravka Mamića u Tomislavgradu zasjenila je sve jade s vatrama s kojima su se borili vatrogasci i mještani po Hercegovini. Svetija je, nekad nekom, jedna noga od svega što govorimo da nam je sveto.

23.8. – Srijeda

Mlada piromanka u susjednoj Hrvatskoj priznala je da je podmetnula požar kako bi spalila selo sa Srpskim stanovništvom. U ratu je njoj spaljen dom pa je požar podmetnula iz revolta.

Iako možda ne glasno, većina će pozdraviti ovaj čin. To što se kunemo u oproste, ljubljenje bližnjega svoga i tvrdnje da mlade vodimo na pravi put možemo okačiti mačku o rep. I onda spaliti mačka.

24.8. – Četvrtak

Proračun Federacije BiH je napokon u plusu. Rekla je to ministrica financija Jelka Miličević pohvalivši se kako je Vlada odradila i 46 posto onoga što je zacrtala.

Rekla je kako je ukupan broj zaposlenih na razini Federacije na dan 30. lipnja 2016. iznosio 67.163 osoba, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je 67.926.

No, Fadil Novalić, federalni premijer, rekao je kako je nezaposlenost pala za 37 tisuća ljudi te da je ovo prvi put u zadnjih 20 godina da pada broj nezaposlenih.

Dakle, u godinu dana je zaposleno oko 800 ljudi, a ''nestalo je'' 37 tisuća.

25.8. – Petak

I dok nam čitav život Sin Velikog Oca pokazuje srednji prst, shvatili smo da pokazivanja nezadovoljstva ili šale s Velikima nema.

Srednjak je koštao Amerikanku pritvora. Ako je vjerovati Dnevnom avazu, Amerikanka nije htjela ništa loše. Samo pokazati možda kako suosjeća s onima kojima je Bakir i slični Bakiru nad glavom.

Što je to nama, u svom ovom jadnu, jedan mali prst? A Bakir je nekada dizao čak četiri.

26.8. – Subota

Zapalio se automobil Milorada Dodika. Mnogi su pohvalili ovo samozapaljenje zaboravljajući da smo mi vlasnici toga automobila da će opet iz naših džepova gospodin predsjednik kupiti novo vozilo.

Njihovo nikad ništa ne izgara.

27.8. – Nedjelja

Gori Hercegovina. Prastarom opremom i ogromnim srcem gase se vatre. Politika obećava da će odgovoriti na sve probleme gasitelja. Nisu rekli kako niti su obećali da će, recimo, smanjiti vozni park a kupiti vozilo mlađe od vatrogasaca. Nisu ni rekli da neće dirati primanja vatrogasaca. Samo su obećali i odlučili čekati da prođe mandat.

A do tada će valjda pasti i kiša.

Kopirati
Drag cursor here to close