goli k***c

Umjesto lulice, pušite ulice!

Kolumna / Kolumne | 26. 05. 2016. u 09:07 Boris ČERKUČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoj normalnijoj zemlji opozicija bi pokušala tući poziciju upiranjem prsta u ulicu, a ne u njezin naziv. Mi nismo normalna zemlja, opozicija je goli k***c, suštinski ništa drugačija od pozicije, tako da se politički šminkeri opet radije prepucavaju šminkom, odnosno nazivima ulica, a ne suštinom istih. Da je u nas suština bitna, ulice bi bile krasne, a nazivi tek elementi razlikovanja da se namjernik, mlad poštar ili auto - navigacija znaju snaći. Drugim riječima, ako se već godinama trvite oko ideologije koja stoji naziva ulica, barem sredite te ulice, pa onda pričajte o imenima!

Da vam predočim to na mostarskom primjeru – da sam se ufurao u ulogu konstruktivne opozicije upitao bih: Gradonačelniče i prvi čovječe prve pozicijske stranke u županiji, zašto su ti ulice ovako sramotno zapuštene i propale? Zašto su na cesti ovolike rupe? Tko je izvođač radova i zašto ga nitko nije kontrolirao? Otkud ovako tanak asfalt i tko su ovi diletanti koje plaćate da izvlače linije? Znaš li ti uopće tko ti po gradu kopa, a tko treba asfaltirati? Kome je otišao tal? Je li dogovoreno lapo – lapo ili? Odgovara li itko kad cesta propadne nakon prve kiše? Zašto se ista ulica prekopava već treći put i zašto se ne zna ni red, niti koji pije, a koji plaća? Zašto Glavna ulica izgleda kao najsporednija ulica u Svemiru? Ima li ikakvog plana ili plan diktiraju privatni interesi kojima tvoj Grad samo suflira? Gdje su pare i zašto obećani radovi kasne? Što je sa zelenilom, grad će izgorjeti na ljetnim žegama ne bude li se sadilo oko ulica? Gdje je lova od zelenih površina i gdje je skrenula tok? Ima li kakve strategije i tko su „stručnjaci“ koji ucrtavaju kružne tokove tamo gdje ih i ne bi trebalo biti, a ovamo gdje su prometni čepovi ne da vam ne pada na pamet da ih gradite, nego vam nije palo na pamet ni da barem asfalt „od Titina vakta“ promijenite?

E, to su pitanja! Ali ta pitanja ne postavlja nitko osim nekolicine aktivista i građana koji to smrmljaju više za sebe, u bradu. A politike se opet javno trve oko naziva ulica, prepucavaju po novinama i dižu galamu u međusobnom si optuživanju, ali nešto ne sumnjam da će opet rezultat biti isti. Stvar će se potrošiti za koji dan, a Budak, Boban i ekipa će se ostaviti da odmore do nekog narednog puta, a infrastruktura tih, ali i ostalih mostarskih ulica i dalje će stenjati pod točkovima vapeć' za rekonstrukcijom.

Opozicija se i dalje fura na ideološku varijantu spram pozicije, ova spremno ideološki dočeka, a ulice mogu biti i posrane što se tiče i jednih i drugih. Zapravo, vjerojatno znate da Mostar odavno ima Posranu ulicu. Doduše, u predanju starijih koji se još uvijek sjećaju, ali koji bi se lako mogao, s obzirom na stanje mostarskih ulica, vratiti u igru.

Kad smo već kod narodnog predanja, jednog dana će svakako i konačno Del i Rodney postati milijunaši, a mi ćemo dotle lomiti kugle, ležajeve i amortizere, bušiti si gume i kriviti felge, umirati po ćelopeku i crveniti se pred rodbinom iz drugih gradova, jer su našim ulicama problem imena, a ne ulice kao takve. Po svim ovim našim mostarskim ulicama koje bi s pravom trebale nositi nazive poput onog Posrana, mi ćemo i dalje bauljati u potrazi za logikom i čekati da Vukovarska prestane biti zbilja slična Vukovaru iz '91 (a još malo joj fali) i da Kralja Tomislava konačno zaogrne asfalt kakav kralj valjda i zaslužuje, a ne ovu okrpljenu šugavu prosjačku kabanicu.

Da ne spominjem sve ljepote Titove (Opa! Evo, opet ideološki!), koju ona druga gradska pozicija, a ni vajna opozicija dvadeset i nešto godina već ne dotaknuše iole ozbiljnije, a kroz koju me sramota provesti i sebe, a kamoli dragog gosta.

Dotle, po uzoru na Posranu, a s obzirom na situaciju, predlažem da se u Mostaru ima implementirati nazive poput Skenjana, Šupačka, K'o fol ulica, Izlokana, Šljunkovita, Šaht – mat ulica, Ulica Mostarskih kiša, Ulica blijedećih zebri, Malograđanska, Krkanska ulica, Ulica sva čet'ri žmigavca, Ulica PVC stolarije, Inđenjerska, Ulica „stručnjaka“, Ulica klasične rekonstrukcije, a ne bi bilo loše okititi ih i nazivima tipa Ulica načelnika odjela, Ulica ureda za urbanističko planiranje, Ulica ureda za građevinske propise, Ulica ureda za građenje infrastrukturnih objekata i slično, jer sve su ove ulice i sva ova „ljepota“ zapravo njihovih zlatnih ruku djelo i njihovi spomenici!

Kopirati
Drag cursor here to close