Dalibor Nikolić

Anđeli i ratnik - Pogledajte novi spomenik u Mostaru

Kultura / Flash | 08. 06. 2017. u 11:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anđeli koji drže ratnika glavni su motiv novog spomenika u Mostaru koji će biti službeno predstavljen tijekom manifestacije Lipanjske zore.

Naime, radovi na spomeniku poginulim pripadnicima IV. Bojne HVO-a ''Tihomir Mišić'' privode se kraju, a svečano otvaranje predviđeno je za 10. lipnja.

Autor spomenika je akademski kipar Dalibor Nikolić Dala, a spomenik je postavljen na platou pored mostarske katedrale uz rijeku Radobolju.

Spomenik je financirala Udruga – klub IV. bojne 'Tihomir Mišić' HVO Mostar uz pomoć suboraca i drugih donatora.

Ranije je u razgovoru za Bljesak.info Veselko Crnjac ispred spomenute udruge rekao kako spomenik simbolizira branitelja Domovinskog rata kojeg u vječni život odnose dva anđela.

''Spomenik je smješten na blago povišenom platou i uokviren stupovima čija se visina progresivno povećava prema kamenom portalu. Prilaz platou uređen je kamenim popločanjem, zelenilom i s dva prostora za sjedenje. Plato uokviruje 25 stupova, koji na simboličan način predstavljaju poginule branitelje odnosno 25 polja na šahovnici. Dva posljednja stuba spajaju se u kameni portal koji simbolizira put prema vječnom životu. Kroz portal se može proći na mali konzolni balkon iznad rijeke Radobolje'', rekao je tom prilikom Crnjac.

Uređenje okolnog prostora povjereno je Tihomiru Roziću, koji je napravio idejno rješenje spomenik obilježja.

Inače, Nikolić je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na umjetničkim projektima na internacionalnoj razini u Engleskoj, Iranu, Japanu, Americi, Latviji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj i Srbiji.

Autor je mnogih javnih djela, a odnedavno slova koja je on radio rese pročelje Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.  Dobio je mnoga priznanja i nagrade, za kiparstvo HDLU u FBiH, specijalna nagrada za crtež Mostar grand prix. Član je HDLU u FBIH i ULU FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close