Boje i emocije

Drugi dan Međunarodnog festivala animiranog filma u Banja Luci

Kultura / Flash | 25. 10. 2014. u 18:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor filmova međunarodnog festivala Trick iz Stuttgarta, kao i predavanje članice žirija Ive Ćirić, obilježili su drugi dan međunarodnog festivala animiranog filma “Banja Luka 2014”.

U dva bloka filmova, jednim za djecu, a drugim za odrasle banjolučkoj publici se predstavio jedan od najznačajnijih europskih festivala animiranog filma Trick iz Njemačke.

Za djecu je upriličena projekcija šest filmova u kojima su najmlađi mogli posebno uživati, dok je za malo starije prikazano deset filmova iz europskih zemalja. Posebno oduševljenje je izazvao film “Sunce na plaži” četiri redatelja iz Francuske.

Članica žirija Iva Ćirić iz Srbije održala je predavanje “Boje i emocije u animaciji”, na kojem je predstavila koliko su ova dva elementa povezana i kako mogu utjecati na percepciju gledatelja, kao i kako se kontrastom svijetlih i tamnih boja stvaraju različite emocije.

Iva Ćirić je diplomirala na odsjeku primjenjena grafika na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu, a animacijom je počela da se bavi tijekom studija. Napravila je tri animirana filma: “Kućica”, “Princeza na zidu” i “Spomenici”.

U drugom bloku natjecateljskog programa prikazano je 12 filmova rađenim različitim tehnikama animacije koji su privukli veliku pozornost publike.

Treći dan festivala je vrlo bogat dan na festivalu i u znaku je proslavljenog animatora Borivoja Dovnikovića Borde. Prvo će biti otvorena izložba karikatura ovog umjetnika, a zatim će biti prikazan i dokumentarac u njegovu čast “Bordo - Vječna stripovska mladost” u režiji Bernardina Modrića.

Također će biti predstavljen peti broj strip časopisa “Parabellum” sa najvećim brojem stranica do sada, a publika može da pogleda treći blok natjecateljskog programa, izbor filmova za djecu studija “Folimage”, kao i program “Cartoon d’Or 2014”, rečeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close