Najava izložbe

Galerija Aluminij, nakon dugih 15 godina, Mostaru vraća velikoga Zlatka Melchera

Kultura / Flash | 23. 09. 2014. u 22:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Aluminij u Mostaru, 2. listopada 2014. godine, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe koja obilježava svoje vrijeme, zatvara u svoj svijet istodobno približavajući promatraču nove vidike i shvaćanja, a Mostaru vraća umjetnika svjetskoga glasa koji je potekao s neretvanskih obala.

Naime, nakon dugih petnaest godina, Mostarac sa zagrebačkom adresom Zlatko Melcher dolazi u rodni grad i upravo u Galeriji Aluminij predstavit će, osebujnim samostalnim postavom, svoj dosad neviđeni stvaralački ciklus. Izložba je uokvirena pod nazivom Kutije, a umjetnik joj daje mistični završni pečat rečenicom: Duboko u šutnji, šutim.

''Ovaj novi ciklus radova za moj umjetnički identitet predstavlja značajno iskustvo. Počeci ciklusa sežu u osamdesete godine prošloga stoljeća, a radovi su nastajali u razdoblju od 1983. do 2012. godine. U tomu sam vremenu istraživao i stekao značajno iskustvo te prepoznao svoje osobno usmjerenje. U ovomu ciklusu radova sublimiram cjelokupno svoje stvaranje tijekom proteklih trideset godina. Zbroj je to crteža, slika, reljefa u drvetu, skulptura i kutija. Brojem ih je pedeset'', rekao je Melcher, ne krijući osobito zadovoljstvo činjenicom da konačno postavlja samostalni izložbeni postav u Mostaru.

Ova spektakularna izložba kojom Galerija Aluminij daruje Mostar, a koja je umjetnikovim povratkom korijenima, ostaje otvorenom dva tjedna i bit će dostupnom za besplatno razgledanje svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati. Ulazak na svečanost otvorenja tradicionalno je besplatan.

Grad na Neretvi polaznom je i prijelomnom točkom ovoga postava, nakon koje Melcherove Kutije kreću na proputovanje gradovima i njihovim galerijama u svojemu poslanju oplemenjivanja.

Inače, Melcher je u Mostaru stekao osnovnu i srednju izobrazbu, sociologiju je studirao na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, dok sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti završava 1978. godine. U razdoblju od 1996. do 2002. radio je kao predavač-docent na ALU Sveučilišta u Mostaru, a trajno djeluje kao suradnik-dizajner na različnim projektima te kao urednik-dizajner umjetničkih monografija. Članom je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Udruge likovnih umjetnika BiH. U Zagrebu živi i djeluje kao samostani umjetnik.

Godine 1984. Melcher je uvršten u Jugoslavensku enciklopediju umjetnosti, u izdanju Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, uvršten je 2001. u recentni prikaz Umjetničkoga stvaralaštva BiH od 1945.-1990., u izdanju Umjetničke galerije BiH, potom 2003. i u knjigu Slikarstvo u BiH od 1945.-1990., autora dr. Mirka Kovača.

Kopirati
Drag cursor here to close