Kralj mudrosti

Izetbegović: Očekujem da serija "Alija" probudi emocije kod gledatelja

Kultura / Flash | 11. 08. 2017. u 15:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimanje mini-serije "Alija", koja je posvećena životu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, uskoro će početi na lokacijama u Bosni i Hercegovini u produkciji kuće "Sandžak Media" za tursku državnu televiziju TRT, istaknuto je na press konferenciji koju je danas u Sarajevu organiziralo Veleposlanstvo Republike Turske u BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je njegov otac imao zanimljiv i dinamičan život, te da iz dijelova scenarija koje je pročitao smatra da će serija probuditi emocije kod gledalaca.

"Mi kao obitelj insistiramo da njegov lik bude precizno prikazan, mi smo na raspolaganju za to i posebno će se o tome brinuti moja sestra i njena kćerka", dodao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Turci zainteresirani za Aliju možda čak i više od Bošnjaka i dali su mu dosta pretenciozan nadimak - kralj mudrosti.

Sabina Berberović, Alijina kćerka, kazala je da je pročitala prve tri epizode i da je u početku njen otac bio prikazan previše idealizirano - kao čovjek satkan od ogromnog strpljenja, dobrote i emocija, što su pokušali učiniti realističnijim.

"Ipak, mi ne pišemo scenarij i naš utjecaj zavisi od toga koliko nas ljudi razumiju i koliko hoće da uvaže naše sugestije", navela je Berberović.

Veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc kazao je da je Alija Izetbegović posjedovao sve vrline koje krase lidera, te čestitao svima koji su sudjelovali u osmišljavaju i stvaranju serije koja će Aliju približiti gledateljima.

Generalni direktor TRT-a Ibrahim Eren istakao je da je Alija bio lider koji je vodio borbu na brojnim frontovima, te da se nada da će serija biti utemeljena na činjenicama i realnim događajima.

Mini serija od šest epizoda tematizirat će bitne dijelove iz života Alije Izetbegovića i obuhvatiti razdbolje od njegove rane mladosti 1944. pa sve do smrti, 2003. godine.

Lik najstarijeg Izetbegovića oživjet će glumci Burak Poyraz (u mladosti) i Yurdaer Okur (starije godine).

Producent je Sancak Medye Muhammed Hakan Sancaktutan, režiser Ahmed Imamović, a scenarist Ahmet Tezcan.

U seriji će Alijinu suprugu Halidu glumit Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića Berke Üzrek, snahu Sebiju Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović Dilşad Çelebi.

Planirano je da snimanje serije traje 75 dana na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu i Počitelju.

Kopirati
Drag cursor here to close